PayPal ще си партнира с ADL срещу „екстремизма и омразата“

PayPal ще си партнира с ADL срещу „екстремизма и омразата“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2021
  • Share:

Процензурната група за борба с фанатизма, ADL – Анти-дефамационната лига – ще си партнира с PayPal, за да „се бори с омразата, като прекъсне финансирането й". Но дефиницията й за „омраза", критикувана като експанзивна и плъзгава, породи опасения.


ADL и PayPal се обединиха за борба с екстремизма и омразата, като ограничиха възможността на потребителите да даряват пари с помощта на популярната платформа за онлайн разплащания.


„PayPal и ADL ще се съсредоточат върху по-нататъшното разкриване и разрушаване на финансовите тръбопроводи, които поддържат екстремистки движения и движения на омразата", каза групата, добавяйки, че „също ще се целят в актьори и мрежи, които разпространяват и печелят от всякакви форми на омраза и фанатизъм срещу коя да е общност."


Те „започват изследователски усилия, за да разберат как екстремистките и движения на омразата в САЩ се опитват да използват финансовите платформи за финансиране на престъпна дейност". Според тях такава ценна информация ще бъде споделена с органите на реда, банковия сектор и политиците.


ADL си партнира с организациите за социална справедливост в разгара на бунтовете на Джордж Флойд, за да окаже натиск на едрите рекламодатели на Facebook да прекратят рекламите си в платформата като част от кампанията „Спрете омразата за печалба".


Вероятно това е причината за несъгласие на потребителите на PayPal отдясно и отляво на мейнстийма. Някои от тях се обърнаха към социалните медии, за да предупредят, че стремежът срещу омразата може да стане равносилен на „рейтинг на социалния кредит".


Консервативният журналист Джак Пособец отбеляза общата тенденция към по-голяма цензура на големите технологии, като добави, че "явно както Демократическата, така и Републиканската партии изглежда са на борда, тъй като не са направили нищо, за да не допуснат това". Някои твърдяха, че вече са загубили акаунтите си в PayPal, тъй като имат „грешната идеология".


Хванати между чук и наковалня - щастливата от цензурата група „анти-омраза" и прекалено ревностният алгоритъм - мнозина се страхуват, че са станали жертва на „финансова цензура." По типичния начин на Big Tech, PayPal се превърна в единствен играч по отношение на онлайн плащанията, освен Patreon, който също отблъсква големите имена заради това, което жертвите твърдят, че са фалшиви обвинения в нарушения на условията на услугата.


Говорителят на Белия дом Джен Псаки предположи, че може да има ускоряване на подобно деплатформиране, посочвайки вредите, за които се предполага, че са причинени от дезинформация срещу ваксините, като същевременно изиска потребителите, забранени от Facebook, също да бъдат премахнати от Twitter и други технологични платформи.

Станете почитател на Класа