Австралийски лидери нарекоха протестиращи срещу локдауна „отвратителни и егоистични“

Австралийски лидери нарекоха протестиращи срещу локдауна „отвратителни и егоистични“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.07.2021
  • Share:

В събота хиляди хора, разгневени от ограничения и локдаун, дефилираха през големите австралийски градове, скандирайки "Свобода!" и се сблъскаха с полицията, разположена, за да разпръсне тези незаконни сбирки.


Австралийската полиция издаде стотици глоби след масовите митинги срещу блокирането и търси повече информация за нарушителите, след като държавните лидери осъдиха протестиращите като поставящи в опасност живота на други хора.


Само за 24 часа след масовия протест в събота полицията в австралийския щат Нов Южен Уелс е издала около 510 известия за наказание, каза заместник-комисарят Гари Уорбойс, според Sydney Morning Herald. Той се зарече, че властите ще продължат да разследват тези актове на „насилствено, мръсно, рисковано поведение. В този момент е създадена ударна сила, която продължава да събира от хората всички видео файлове или телефонни кадри, на които има подобно поведение."


По-рано щатският министър на полицията Дейвид Елиът обяви, че най-малко 22 детектива-ветерани ще работят като част от специално звено за идентифициране и проследяване на хора, присъствали на митингите.


Премиерът на щата Гладис Береджиклян повтори тези настроения, като каза, „Толкова съм отвратена, разочарована и с разбито сърце, че хората не се съобразяват с безопасността и благосъстоянието на своите съграждани". Тя призова всеки, който разпознае някой от активистите, незабавно да се свърже с полицията.


Настоящите правила за блокиране на щата забраняват на жителите да напускат дома си, освен за снабдяване с храна и други основни стоки и услуги, за медицински грижи, включително ваксинации, както и за упражнения на открито и основна работа.


От началото на пандемията Австралия многократно предотвратява разпространението на Covid-19 с някои от най-драконовските мерки за блокиране в света, в преследване на свеждане на новите случаи до нула, дори за сметка на гражданските свободи. В хода на пандемията страната регистрира малко над 32 700 случая и общо 916 смъртни случая.

Станете почитател на Класа