Правителството на САЩ купува 200 милиона дози на Pfizer като бустерни и за деца

Правителството на САЩ купува 200 милиона дози на Pfizer като бустерни и за деца
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

Американското правителство е закупило 200 милиона дози ваксина Covid-19 на Pfizer, в очакване да бъдат одобрени бустерните трети инжекции и дозите за деца. Междувременно, децата се приканват да се маскират, за да се върнат в училище.


Pfizer обяви покупката в петък, заявявайки, че продажбата води общия брой дози от нейната ваксина Covid, доставени на правителството на САЩ, до 500 милиона. "Ваксините са били и ще останат от решаващо значение за защитата на живота срещу тази опустошителна болест", заяви в изявление изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. "Тези допълнителни дози ще помогнат на правителството на САЩ да осигури широк достъп до ваксини през следващата година."


По-късно Белият дом потвърди покупката, а служител на администрацията заяви пред медиите, че 65 милиона дози ще бъдат заделени за деца под 12 години, а другите са запазени за използване като бустерни - нещо, за което Pfizer настоява, а американските регулатори все още оценяват.


Нито една от трите ваксини Covid, използвани в момента в САЩ - Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson - все още не е одобрена за деца под 12 години. В момента и за трите текат клинични изпитвания върху деца. Съветникът на Белия дом за коронавирус, д-р Антъни Фаучи заяви, "вероятно до края на есента и началото на зимата, ще имаме достатъчно данни, за да обмислим одобрение."


Говорейки в кметството за CNN по-рано тази седмица, президентът Джо Байдън каза, че такова разрешение ще дойде "скоро".


Технически нито една от коронавирусните ваксини не е одобрена по принцип от Администрацията по храните и лекарствата. Вместо това те са разрешени за спешна употреба.


Децата обикновено не са изложени на риск от сериозно заболяване или смърт от Covid-19. Дори и по-трансмисивният вариант Delta да стане доминиращ щам на вируса в САЩ, последните данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че младежите под 18 години представляват 0,05% от всички смъртни случаи на Covid-19 в САЩ от началото на пандемията и около 3% от хоспитализациите.


Въпреки това Американската академия по педиатрия (AAP) призова тази седмица всички деца над две години да носят маски, когато се върнат в училище тази есен, независимо от техния ваксинационен статус.

Станете почитател на Класа