Южнокорейска телевизия на откриването илюстрира Италия с пица и Украйна с Чернобил

Южнокорейска телевизия на откриването илюстрира Италия с пица и Украйна с Чернобил
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

Южнокорейска телевизия се извини, след като използва „неподходящи" графики за представяне на нациите на Олимпийските игри в Токио, включващи снимка на бунтове в Хаити и смъртоносния взрив в Чернобил за Украйна, объркващи зрителите.


Базираната в Сеул Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) демонстрира съмнителния си избор на изображения, по време на откриването на Олимпийските игри в Токио в петък. Докато някои държави бяха представени с безобидни предмети - за Италия беше използвана пица, а за Норвегия - сочно парче сьомга – представянето на други бе по-противоречиво.


Например Хаити бе изобразено със снимка, очевидно заснета по време на бунт, с нещо, което прилича на гуми, пламтящи на заден план. Когато спортистите от страната влязоха на стадиона, телевизионният канал обясни с екранен текст, че „политическата ситуация в Хаити е замъглена от убийството на президента".


Междувременно Украйна беше представена с ярък, черно-бял образ на атомната електроцентрала в Чернобил, която преживя голяма катастрофа през 1986 г., след като експлозии пробиха нейните реактори. Защо трагедията бе използвана като представителна за самата страна, не е ясно.


Изразът „национален позор" бе използван най-често в коментарите на странния „урок по география". Когато противоречията се завихриха, MBC в крайна сметка се извини: „В днешното излъчване на церемонията по откриването бяха използвани неподходящи снимки при представянето на страни като Украйна и Хаити. Също така, неподходящи снимки и субтитри бяха използвани за други страни. Извиняваме се на съответните споменати държави и на корейските зрители."


Независимо от това, потребителите на мрежи оплюха телевизията затова, че този избор на изображение показва „липса на уважение" към въпросните държави.


Това не е първият олимпийски гаф на MBC. По време на игрите през 2008 г. в Пекин, тя представи Каймановите острови като „известен данъчен рай", а Чад като „мъртвото сърце на Африка". Междувременно се казваше, че Зимбабве е известен със своята „убийствена инфлация".


Излъчването спечели MBC строго предупреждение от медийния регулатор на Сеул.

Станете почитател на Класа