САЩ разкриха подробности за споразумението с Германия за "Северен поток 2"

САЩ разкриха подробности за споразумението с Германия за "Северен поток 2"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2021
  • Share:

САЩ постигнаха споразумение с Германия за газопровода "Северен поток 2", потвърдиха страните в съвместно изявление в сряда.


Според държавния заместник-секретар на САЩ, Виктория Нуланд, Германия е обещала да предприеме самостоятелни действия срещу Русия и да подкрепи действия на ниво Европейски съюз, ако Москва се стреми да използва енергията като оръжие или да предприеме агресивни действия срещу Украйна.


Тези мерки, включително санкциите, ще се съсредоточат върху "ограничаването на руските възможности за износ в енергийния сектор", каза Нуланд пред депутатите.


Освен това Берлин ще трябва да търси 10-годишно удължаване на споразумението между Киев и Москва за транзит на газ, което изтича през 2024 г., заяви държавният заместник-секретар.


Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че макар да е наясно, че Берлин и Вашингтон са постигнали "определено разбирателство" за газопровода по време на неотдавнашното посещение на Ангела Меркел в САЩ, Кремъл все още не е наясно с конкретните договорки.


В същото време Песков припомни, че " Русия винаги е отхвърляла всяко обвинение, че използва енергийните ресурси като инструмент за политически натиск".


На свой ред президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с германския канцлер, в който и двамата лидери са изразили задоволство от предстоящото завършване на Северен поток 2.


По време на разговора Меркел също така информирала руския президент за резултатите от обсъждането на ситуацията около газопровода по време на неотдавнашните си разговори с американския президент Джоузеф Байдън във Вашингтон, информира уебсайтът на Кремъл.

Станете почитател на Класа