МФ на САЩ може да остане без пари през есента, ако не бъдат увеличени лимитите на дълга

МФ на САЩ може да остане без пари през есента, ако не бъдат увеличени лимитите на дълга
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2021
  • Share:

Съединените щати рискуват Министерството на финансите да остане без пари и да не може да изпълни обичайните си плащания от първото тримесечие на следващата фискална година на страната, което ще рече веднага след септември, ако не бъде увеличена допустимата граница на публичния дълг, предупреди Бюрото по бюджета на Конгреса в сряда.


Към 30 юни тази година размерът на държавния дълг достигна 28,5 трилиона долара. Очаква се нов лимит да бъде установен на 1 август, в съответствие с допълнителната задлъжнялост, натрупана до 31 юли.


Ако настоящото спиране на лимитите не бъде удължено или ако законодателите не се съгласят за по-висок таван на дълга преди 1 август Министерството на финансите няма да има повече пространство за маневриране. За да предотвратите връх на дълга, всичко, което може да направи, е да предприемете извънредни мерки, които заедно с паричните потоци позволяват да финансира държавните дейности за ограничен период.


Тези мерки ще включват възможността за спиране на инвестициите в определени фондове, но бюджетната служба на Конгреса изчислява, че след като тази възможност бъде изчерпана, Министерството на финансите вече няма да може да извършва плащания, което може да се случи само след два или три месеца.


Когато настъпи този момент, наложената горна граница или ще доведе до забавяне на плащанията за държавни дейности, или неизпълнение на задълженията по държавния дълг, а вероятно и двете.

Станете почитател на Класа