ЦРУ разследва мистериозния „Хавана синдром“, измъчващ 200 шпиони и дипломати

ЦРУ разследва мистериозния „Хавана синдром“, измъчващ 200 шпиони и дипломати
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2021
  • Share:

ЦРУ е възложило на ветеран-офицер, участвал в десетилетния лов за Осама Бин Ладен, да разследва така наречения "Хавана синдром", засягащ американски шпиони и дипломати в чужбина, съобщава Wall Street Journal.


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс наскоро избра разузнавача, който не е идентифициран, да ръководи работна група за разследване на необяснимите симптоми, съобщи вестникът, позовавайки се на "настоящи и бивши служители, запознати с въпроса".


Според съобщенията, агенцията е стартирала работната група през февруари, като отделна инициатива на Държавния департамент също е започнала през март, водена от Памела Спратлен, бивш посланик в Киргизстан и Узбекистан между 2011 и 2018 г.


Редица наблюдатели онлайн откриха ирония в новото назначение, припомняйки, че търсенето на водача на Ал-Кайда отне повече от десетилетие след инвазията на Вашингтон в Афганистан през 2001 г.


В крайна сметка Бин Ладен е бил разкрит през 2011 г. в село на север от пакистанската столица, след като се е измъкнал от Афганистан в ранните дни на американската война. Според журналиста Сиймор Хърш местонахождението му отдавна е било известно от пакистанското разузнаване, което работи в тясно сътрудничество с американската разузнавателна общност.


Въпреки че причината за него остава неизвестна, „Хавана синдромът" засегна общо 200 американци, откакто беше открит за първи път в американското посолство в Куба през 2016 г., твърдят американски власти във вторник. Те казаха, че близо половината от съобщените случаи са свързани със служители на ЦРУ или техни роднини, докато останалите са разпределени между служителите на Пентагона и Държавния департамент. Редица симптоми се свързват с болестта, включително замаяност, когнитивни проблеми, гадене, умора и силно главоболие.


През декември панел в Националните академии на науките, инженерството и медицината стигна до заключението, че устройство за „насочена импулсна радиочестотна (RF) енергия" е вероятният виновник за мистериозното заболяване. Други експерти обаче изразиха съмнение относно хипотезата за „насочена енергия".


„Доказателствата за микровълнови ефекти от типа, категоризиран като синдром Хавана, са изключително слаби", пише през май списание Foreign Policy. „Никой поддръжник на идеята не е очертал как оръжието действително би работило. Не са предложени доказателства, че такова оръжие е разработено от която и да е нация. "


Други теории също се разпространяват. След като Асошиейтед прес пусна аудио през 2017 г. на звук, подобен на щурец, за който се твърди, че е „звукова атака" срещу американски дипломати в Куба, двойка експерти прегледаха записа и установиха, че той не просто звучи като насекомо, а буквално е зов за чифтосване на мъжкия индийски щурец. Невролозите, които разговаряха с The Guardian, предполагат, че „масова истерия" може да обясни синдрома на Хавана, като казва, че симптомите могат да бъдат по-скоро психосоматични, отколкото резултат от усъвършенствано оръжие.

Станете почитател на Класа