Русия изстреля към МКС многофункционален научен лабораторен модул „Наука“

Русия изстреля към МКС многофункционален научен лабораторен модул „Наука“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2021
  • Share:

Русия изстреля ракета с многофункционален лабораторен модул, който трябва да пристигне на Международната космическа станция през следващата седмица. Наречен „Наука", той ще бъде прикрепен към МКС и ще се превърне в основния космически научен сегмент на Русия.


Изстрелването на ракетата Протон-M, носеща лабораторията, се проведе на космодрума Байконур в сряда следобед. По-малко от десет минути след излитането, Протон-М се отдели от модула, извеждайки го в орбита. Той трябва да бъде скачен с руската част на МКС на 29 юли.


„Наука", който ще се използва за експерименти, може също да генерира кислород за шест души и да регенерира вода от урината. Освен това ще има втора тоалетна за руските космонавти и ще може да побере трети член на екипажа.


Към модула е прикрепено европейското роботизирано рамо (ERA), което може да помогне с инсталирането и подмяната на компонентите на станцията, без да е необходимо да се извършва космическа разходка.


„Модулът„ Наука "ще бъде разположен в дока на сервизния модул „Звезда" и е предназначен за изпълнението на руската програма за научни и приложни изследвания и експерименти", се казва в изявление на Роскосмос.


Изработен от неръждаема стомана, алуминиева сплав и кевлар, „Наука" ще замени модула „Пирс", който беше пуснат първоначално през 2001 г. „Пирс" ще се отдели в петък и ще бъде взет от космическия кораб Прогрес за потъване в Тихия океан.


По-рано тази година ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин разкри, че Москва ще се оттегли от проекта МКС през 2025 г. и ще създаде своя собствена космическа станция, ако САЩ продължат да налагат санкции срещу руския космически сектор. Президентът Владимир Путин вече подписа проект за орбитална станция само за Русия, която трябва да се състои от три до седем модула.

Станете почитател на Класа