Откриха загадъчни ДНК секвенции, които абсорбират гени от чужди организми

Откриха загадъчни ДНК секвенции, които абсорбират гени от чужди организми
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.07.2021
  • Share:

Подземните води, седиментите и влажните почви, както и задният двор на къща в Калифорния (САЩ) са местообитание за различни ДНК последователности, които генетиците не са успели да причислят към нито един известен клас организми, според ново проучване, което още очаква партньорска проверка.


Някои от тези участъци от генетичен материал са открити случайно, други в резултат на умишлено търсене, но всички включват фрагменти от геномите, принадлежащи на различни бактерии или археи, примитивен клас едноклетъчни организми, които се справят без ядро и кислород в клетъчния си метаболизъм.


Намерените двуверижни молекули обаче са твърде големи, за да принадлежат на археите, така че изследователите са сравнили невидовите гени с герои от фантастичната серия Star Trek, наречени „Borgs", група извънземни хуманоиди, комбиниращи синтетичното с органичното, за да подобрят своите физически и умствени способности.


Екипът от Калифорнийския университет в Бъркли предложи точно това име, за да обозначи екстрахромозомните елементи, обясни в скорошно изявление микробиологът и автор на изследването Басем ал Шайеб. Според експерта „всички тези находки са много странни, защото не приличат на вирус, плазмид или минихромозома".


Междувременно друг водещ автор, Джилиън Банфийлд, написа в Twitter, че „става дума за нещо нито живо, нито мъртво, което асимилира и споделя важни гени". В този смисъл той увери, че са открили „нещо загадъчно, което е свързано с микробния геном".


Именно тя откри първата партида от „Borgs" в калта на задния двор на дома си. Тази ДНК се състои от приблизително един милион базови двойки, тези възли, присъстващи в двойните нишки на генния материал. Повече от половината гени са нови, а останалите са известни на специалистите, нещо, което се повтаря в следващите проби. В края на всяка ДНК верига гените имали обратен ред: характеристика, свързана със способността за самовъзпроизвеждане, присъстваща във вирусите.


„Не можехме да покажем, че те са примитивни вируси, плазмиди или малки хромозоми, нито да покажем, че не са вируси", признават изследователите. Освен това те открили, че не могат да отглеждат тези молекули в лабораторни условия.


Изправен пред този сценарий, екипът се фокусирал върху сходните гени на определени микроби, които в природата окисляват метан, парников газ. По този начин тази функция на "Borgs" може да бъде полезна за намаляване на количеството метан в атмосферата, смятат авторите.

Станете почитател на Класа