Великобритания провежда уникален експеримент

Великобритания провежда уникален експеримент
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.07.2021
  • Share:

Масово разхлабване на мерките на фона на растяща заболеваемост от Ковид-19: Великобритания провежда експеримент без аналог в света. Как ще завърши той?

 

 

Британските власти очевидно разчитат, че ваксините ще предпазят здравната система на Острова от ново претоварване. В неделя например броят на новите случаи на коронавирус беше над 50 хиляди, но едва 740 пациенти с Ковид-19 попаднаха в болница, а 41 изгубиха живота си. Когато през зимата 50 хиляди души се разболяваха за ден, до болница стигаха няколко хиляди от тях. Но това може да се промени и сега. 

 

Мутациите създават риск от ново претоварване на болниците

 

Експертите прогнозират, че броят на нови случаи ще нарасне до над 100 хиляди в следващите дни. Ако броят на новоприетите пациенти в лечебните заведения достигне до 2000 или 3000 на ден, трябва отново да се въведат строги мерки, предупреждава епидемиологът Нийл Фъргюсън от “Импириъл колидж”.

 

Борис Джонсън: Кога, ако не сега?

 

Допълнителен риск създават и мутациите на вируса. Така например в части на Франция, основно на островите в Тихия океан, вече се разпространява бета варианта на вируса, който първо бе открит в Южна Африка. Срещу него ваксината на AstraZeneca, която е най-разпространената във Великобритания, не е особено ефективна. Затова британските туристи, които се връщат от Франция, биват изпращани в 10-дневна карантина. 

 

Един британски експеримент

 

Масово разхлабване на мерките на фона на растящи числа на новозаразени: Великобритания провежда експеримент, който е невиждан в света. В момента около 1,7 милиона британци се намират в принудителна изолация, което създава големи логистични проблеми. Така например много ватмани и касиери не са на работа, което води до проблеми в градския транспорт и търговията – графикът на влакчетата на метрото е разреден, а работното време на някои магазини е съкратено.

 

На този фон някои съсловни организации настояват задължението за карантиниране да бъде заменено от ежедневни тестове, какъвто принцип е въведен в здравната сфера. Премиерът Джонсън вече обяви подобни изключения за работещите в критичната инфраструктура.

Станете почитател на Класа