МВнР на Русия: САЩ и „Ислямска държава“ са си сътрудничили в Афганистан

МВнР на Русия: САЩ и „Ислямска държава“ са си сътрудничили в Афганистан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.07.2021
  • Share:

 

Започнахме да получаваме много конкретна информация за такива факти за сътрудничество. Факти за предаване[на оръжия] от хеликоптери, заяви специалният представител на Москва за средноазиатската държава Замир Кабулов

 

 

 

Русия е получавала информация за конкретни факти на сътрудничество между чуждестранния контингент начело със САЩ и терористичната групировка „Ислямска държава“ в Афганистан. Това съобщи във вторник специалният представител на Москва за средноазиатската държава Замир Кабулов в хода на онлайн дискусия в рамките на дискусионния клуб „Валдай“, предава ТАСС.

 

„Сигурен съм, че е имало такова взаимодействие. Но ние не започнахме да говорим за това просто така. Започнахме да получаваме много конкретна информация за такива факти за сътрудничество. Факти за предаване[на оръжия] от хеликоптери“, каза той. „Получихме го от местните афганистанци, включително местни лидери, които са били в недоумение защо хеликоптерите доставят оръжие и боеприпаси в районите, окупирани от ИДИЛ“.

 

Според Кабулов това далеч не е единственият факт. В тази връзка той припомни случая, когато движението „Талибан“ в северната част на Афганистан, в провинция Фаряб, блокира голям отряд на ИДИЛ. „Всички тези хора от ИДИЛ вече са изведени с хеликоптери с идентификационни знаци, както първоначално изглеждаше, в неизвестна посока, но след това в района на авиобазата Баграм и след това изчезнаха някъде“, добави дипломатът.

 

Агенция „Фокус“

 

 

 

 

Станете почитател на Класа