Белият дом: „Дезинформацията на социалните медии убива хора

Белият дом: „Дезинформацията на социалните медии убива хора
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.07.2021
  • Share:

Американският президент Джо Байдън заяви, че платформите на социалните медии „убиват хора с дезинформация за Covid-19", а неговият прес секретар Джен Псаки направи намек за деплатформиране на „нарушители" в частните мрежи.


„Те убиват хора", каза Байдън пред репортери, които го помолиха да изпрати съобщение до платформи като Facebook. „Единствената пандемия, която имаме, е сред неваксинираните. И те убиват хора", извика той под шума на хеликоптер пред Белия дом.


В четвъртък американският генерален хирург Вивек Мърти издаде съвет срещу „дезинформацията за здравето", наричайки я „непосредствена и коварна заплаха за здравето на нацията". Той я определи като „информация, която е невярна, неточна или подвеждаща според най-добрите налични доказателства", твърдейки, че 67% от неваксинираните американци са чували поне един мит за ваксините Covid-19.


На същата пресконференция Псаки призна, че правителството „сигнализира за проблемни публикации на Facebook". Настоявайки, че именно тези привидно частни компании правят цензурата, а не федералното правителство - като по този начин се опитват да избегнат трънливия въпрос за Първата поправка - Псаки след това повтори в петък, че платформите трябва да координират своите правила и условия, така че „за предоставяне на дезинформация, човек не бива да бъде забранен от една платформа, а от другите – не."


Журналистът Глен Гринуолд, отговорен за публикуването на откровенията на НСА Едуард Сноудън през 2013 г., нарече цялата линия на мисленето на Белия дом „пагубна". „Псаки издаваше указания за това кой трябва и не трябва да има право да използва социалните медии, след което самодоволно се присмиваше на идеята, че това трябва да засяга всеки на земята, че ще умрем, ако не се подчиним на нарежданията на Белия дом", добави Гринуолд,
Попитана учтиво от Филип Вегман от RealClearPolitics, за да обясни колко често и колко дълго Белият дом сигнализира за „дезинформация" и ако може да я определи, Псаки отговори с обобщението, че цялата тази информация е „публично достъпна в социалните мрежи".


Забележките на Псаки представляват признание, че правителството координира с частни корпорации забраните на хора от социалните медии, изтъкна водещият на подкасти Джак Мърфи, наричайки го „буквален фашизъм пред очите ни".

Станете почитател на Класа