Лавров: „Мисията в Афганистан е провал и това всички разбират, включително САЩ“

Лавров: „Мисията в Афганистан е провал и това всички разбират, включително САЩ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.07.2021
  • Share:

Руският външен министър Сергей Лавров по време на международната конференция „Централна и Южна Азия: Предизвикателства и възможности", заяви: "Американците напуснаха Афганистан, защото смятаха както твърди президентът Джо Байдън, че тяхната мисия е изпълнена. Разбира се, той се опита да демонстрира ситуацията по възможно най-положителния начин, но всички разбират, че мисията се е провалила. Това се признава открито, дори в САЩ ", каза той, цитиран от ТАСС.


Освен това той отбеляза „Тероризмът не е отишъл никъде от афганистанската територия: терористичната група "Ислямска държава" и клон на Ал Кайда са укрепили своите позиции в страната. Производството на наркотици е достигнало рекордни нива. Сега 90% от наркотиците в света идват от Афганистан. На практика не се прави нищо за борба с това", добави той.


Лавров подчерта "Москва не се интересува от хаоса в Афганистан. Искаме много, много истинско благо за афганистанския народ и се интересуваме той да живее в мир и в общество, което се развива постоянно, без заплахи от тероризъм, без трафик на наркотици от тази територия," заяви той.


Министърът добави, че Русия ще продължи да си сътрудничи със САЩ и с всички други страни, които могат да повлияят на ситуацията в Афганистан, като Китай, Пакистан, Индия и Иран.


Русия смята, че не е необходимо да се измислят нови формати за преговори или споразумения за разрешаване на ситуацията в Афганистан. "Струва ни се, че няма нужда да измисляме някакво ново споразумение за това. Трябва да приложим това, за което вече са се договорили правителството на Афганистан на първо място и талибаните", каза той.

Станете почитател на Класа