Китайският Xiaomi изпревари Apple на световния пазар на смартфони

Китайският Xiaomi изпревари Apple на световния пазар на смартфони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.07.2021
  • Share:

Китайската корпорация Xiaomi се превърна във втория по големина производител на смартфони в света, побеждавайки американския конкурент Apple Inc с 3% в световните доставки.


Xiaomi получи 17% дял в глобалните доставки на смартфони през второто тримесечие на 2021 г., след Samsung с 19%, разкрива доклад на изследователската агенция Canalys. Apple се класира на трето място с 14% дял от пазара.


„Xiaomi бързо развива задграничния си бизнес", заяви в прессъобщение мениджърът на Canalys Research, Бен Стантън, отбелязвайки, че в сравнение с миналата година доставките на Xiaomi са скочили с 300% в Латинска Америка и с 50% в Западна Европа.


Докладът повиши акциите на китайската компания с 4.1% на борсите в петък. Успехът на Xiaomi идва след неотдавнашен ръст от 83% в доставките на смартфони на компанията, срещу 15% увеличение за Samsung и само 1% скок за Apple.


В своя тласък на пазара на премиум смартфони, производителят на всичко - от роботи за почистване до електронни чайници - пусна два водещи смартфона тази година, като Mi 11 Ultra предлага един от най-големите сензори за камери, инсталирани някога в смартфон.


Средната продажна цена на смартфоните Xiaomi обаче остава ниска в сравнение със Samsung и Apple, което ги прави все по-привлекателни за потребителите. „В сравнение със Samsung и Apple, средната продажна цена на Xiaomi е по-ниска съответно с около 40% и 75%. Така че основен приоритет за Xiaomi тази година е да увеличи продажбите на своите устройства от висок клас, като Mi 11 Ultra. Но това ще бъде тежка битка", завършва докладът.


Освен смартфоните, Xiaomi тества и други пазари. По-рано тази година компанията насочи вниманието си към стартиране на бизнес с електрически автомобили и разкри планове да инвестира около 10 милиарда долара в технологията през следващото десетилетие.

Станете почитател на Класа