Украйна се готви да използва турските безпилотници срещу Донбас

Украйна се готви да използва турските безпилотници срещу Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2021
  • Share:

По-рано такива безпилотници не са закупувани за «нуждите» на ВМС Украйна. Сега изглежда «нуждите» на ВМС Украйна са се увеличили, заедно с амбициите на Ердоган…


Както пише изданието Интерфакс-Украйна, първия ударен безпилотен комплекс Bayraktar TB2, произведен в Турция, вече е постъпил в Украйна ( това днес официално, по данни на наши осведомени източници, турски дронове вече се използват от ВСУ)

„Набираме височина! Министърът на отбраната на Украйна Андрей Таран: първият безпилотен комплекс за военни морски сили Bayraktar TB2 е доставен на Украйна. Провеждаме окончателни тестове за приемане на комплекса на мястото на базиране“, се говори в съобщение на Министерството на отбраната на Украйна публикувано в туитър, днес, 15 юли, четвъртък.

 

Както се съобщаваше по-рано, Украйна е закупила през 2019 г. за украинските въоръжени сили и е изпитала турския оперативен тактически БЛА Bayraktar TB2, оборудван с високоточни бомби MAM-L от турския Roketsan.


Освен това бяха закупени високопрецизни леки MAM-L и други високопрецизни боеприпаси. В същото време тези безпилотни летателни апарати преди това не са купувани за флота.

 

Турските безпилотни самолети Bayraktar са доказали своята ефективност в Нагорни Карабах — техният принос за успеха на азербайджанската армия е голям. Следователно прехвърлянето им в Украйна потенциално ще укрепи въоръжените сили на републиката, заяви военния експерт, главен редактор на списание «Национална отбрана» Игор Коротченко в интервю за агенция «Икономика Сегодня».

 

 

 

 

„От гледна точка на засилване на потенциала на украинските въоръжени сили, при условие че тази техника е достатъчно усвоена, това може да се превърне в сериозна заплаха, особено за армиите на ДНР и ЛНР“, отбеляза експертът.

 

В същото време безпилотните самолети не представляват особена заплаха за Русия — в Крим са разположени ефективни средства за противодействие на атаките на Байрактар.


По-специално, системата за противовъздушна отбрана Tor-M2, която осигуряваше въздушната безопасност на авиобазата Хмеймим в Сирия, може да се бори с тях.

 

„При опит за нахлуване в авиобазата в Крим, съоръженията на Южния военен окръг или военните части, комплексите Tor-M2 ще видят Байрактарите ​​и ще могат ефективно да ги унищожат“, заяви Коротченко.

 

Но при всички положения Русия трябва да оцени реално заплахата и да се подготви за неутрализация в случай на провокации от Украйна.

 

Обществената служба за новини съобщи, че Украйна е обещала да използва Bayraktar TB2 за унищожаване на руски военни кораби. Предвижда се те да бъдат използвани за разбиване на малки и средни кораби от руския Черноморски флот.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа