Сергей Лавров: Ситуацията в Афганистан създава рискове

Сергей Лавров: Ситуацията в Афганистан създава рискове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2021
  • Share:

Ситуацията в Афганистан стремително деградира, при сегашните условия има реални рискове от преливане на нестабилност към съседните държави.

 

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, в петък, 16 юли по време на пленарно заседание в рамките на международната конференция «Централна и Южна Азия: регионална взаимосвързаност. Предизвикателства и възможности».

 

Сергей Лавров: Ситуацията в Афганистан създава рискове от преливане на нестабилност в съседните страни

 

 

За съжаление, през последните дни станахме свидетели на бързо влошаване на ситуацията в Афганистан. В светлината на прибързаното изтегляне на контингентите на САЩ и НАТО, неопределеността в развитието на военно-политическата обстановка в и около тази страна рязко се увеличи. Афганистанската криза изостря терористичната заплаха и проблема с незаконния трафик на наркотици, който достигна безпрецедентни нива, посочи Сергей Лавров.

 

„Очевидно е, че при сегашните условия съществуват реални рискове от преливане на нестабилност в съседни държави.“

 

Сергей Лавров подчерта, че заплахата от подобен сценарий е сериозна пречка за участието на Афганистан в регионалното сътрудничество.

 

„Ние изхождаме от факта, че плановете за насърчаване на транспортни, логистични и енергийни проекти, свързващи Централна и Южна Азия, трябва изцяло да вземат предвид ситуацията със сигурността на място и инициативи включващи Кабул“, отбеляза министърът на външните работи на Русия.

 

Сергей Лавров подчерта, че постигането на траен мир в Афганистан трябва да остане основна задача на колективните усилия както в самия регион, така и на международната арена.

 

Министърът отбеляза, че Москва заинтересувана в оказването на съдействие в диалога на конфликтуващите страни в Афганистан.

 

„Бих искал да потвърдя заинтересоваността на Русия в оказването на съдействие в диалога между противоборстващите страни и спомагане за превръщането на Афганистан в мирна, независима и неутрална държава“, подчерта Сергей Лавров.

 

Според думите му, Русия изразява готовността си за широко международно сътрудничество с цел постигане скорошно урегулиране на ситуацията в Афганистан.

 

 

Станете почитател на Класа