Първи телефонен разговор Путин - Байдън

Първи телефонен разговор Путин - Байдън
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    28.01.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха първия си телефонен разговор във вторник, обсъждайки варианти за удължаване на новия договор START, сътрудничеството в борбата с Covid-19 и нормализиране на двустранните отношения. По време на разговора Путин е поздравил Байдън за поемането на новата му роля в Белия дом, заяви Кремъл.


Разговорите очевидно са били съсредоточени върху някои от проблемите в руско-американските отношения, включително подновяването на диалога за неразпространението на ядреното оръжие. Москва и Вашингтон са разменили дипломатически ноти по-рано през деня относно удължаването на Новия договор за стратегическо намаляване на въоръженията (известен като Нов СТАРТ), разкрива обобщение на разговора, публикуван на уебсайта на Кремъл. Президентите са изразили задоволството си от постигнатия напредък, се информира на сайта.


Нов СТАРТ, който задължава Русия и САЩ да намалят наполовина броя на своите стратегически ядрени ракетни установки, изтича през февруари. Администрацията на Тръмп демонстрира нежелание да удължава споразумението без предварителни условия - позиция, която изглежда се е променила при Байдън.


През следващите дни Русия и САЩ се очаква да изпълнят всички процедури, необходими, за да гарантират, че споразумението ще остане в сила.


Путин е казал на Байдън, че нормализирането на връзките между Москва и Вашингтон ще бъде от полза не само за двете нации, но и за цялата международна общност, като се има предвид ролята на Русия и САЩ в поддържането на стабилността и сигурността по целия свят.


Други двустранни въпроси, обсъдени от Путин и Байдън, включват възможността за съвместни усилия за борба с пандемията на коронавируса, както и търговско и икономическо сътрудничество.


Президентите са обсъдили също перспективата за запазване на иранската ядрена сделка, уреждането на конфликта в Източна Украйна и руската инициатива за организиране на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.


Резюмето на разговора на уебсайта на Белия дом, изглежда много по-малко примирително, въпреки че по същия начин описва обсъждането на договора Нов СТАРТ. В него се казва, че Байдън е потвърдил „твърдата подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна" и е повдигнал въпроса за ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални, хакването SolarWinds, предполагаемата „намеса в изборите през 2020 г. в САЩ" и дори необоснованата твърдения, че „Русия дава награди за войници на САЩ в Афганистан".И в двете изявления се казва, че Путин и Байдън са се договорили да поддържат комуникацията си занапред.

Станете почитател на Класа