Вашингтон не очакваше такъв поврат в Сирия: В паниката си САЩ не искат войната да спира

Обвиниха Русия за поражението на терористите.

 

 

В последно време сирийската арабска армия освободи значителен брой територии в зоната на деескалация в Идлиб, което предизвика недоволството на САЩ.

Това изявление направи специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Според него влошаването на ситуацията в Идлиб, което би могло да осигури разгрома на джихадистите в последната голяма крепост на терористите в страната, притеснява Вашингтон. Той подчерта, че на «това трябва да се сложи край».

Прави впечатление, че отговорността за успехите на сирийските правителствени сили САЩ прехвърлят върху Русия и изискват тя да «промени политиката си» в републиката от Близкия изток.

«Този конфликт е опасен», заяви служителят по време на брифинг в Държавния департамент на САЩ.

«Русия трябва да промени политиката си.»

Освен това Джефри обвини Москва, че уж нарушава международните споразумения относно предотвратяване на ескалацията на напрежението в Североизточна Сирия.

Ситуацията в Идлиб

Според последната информация, снощи части на сирийската арабска армия са започнали битка в Саракиб, който те обградиха по-рано. Градът беше крепост на бойците от терористичната групировка «Хайят Тахрир ал Шам». Отчаяните им опити да запазят своите позиции бяха неуспешни. В резултат на това джихадистите предадоха Саракиб и повече от дузина селища източно от града.

Стратегическото значение на Саракиб се дължи на факта, че той се намира на кръстовището на магистралите Латакия-Алепо и Дамаск-Алепо. По този начин, поемайки контрола над Саракиб, правителствените сили печелят значително предимство в региона и така ще могат да ускорят поражението на терористичните групировки.

Зоната за деескалация в Идлиб остава последната голяма опора на терористичните групировки в Сирия. «Хайят Тахрир ал Шам» е най-голямата от тях. Ситуацията в Идлиб се обяснява с факта, че именно тук през 2017 г. започнаха да извеждат джихадистите от Източна Гута и южните райони на Арабската република.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа