Висш британски полицай: „Прекалено много терористи за проследяване“

„Британските служби са затрупана със заподозрени и осъдени терористи за проследяване, а полицията просто не може да следи всеки екстремист", каза Нийл Басу, старши национален координатор за борба с тероризма.


В статия за "Ивнинг стандарт" Басу разкри, че подкрепя правителствените планове на Обединеното кралство да се въведат извънредни закони на 27 февруари, които ще попречат на съществуващите осъдени терористи да бъдат автоматично освобождавани от затвора, след като излежат само една трета от наказанието си.


Басу, който се изказва след като 20-годишният Судеш Аман намушка двама души в Стрейтам, Лондон, преди да бъде застрелян от полицейски служители, призна, че полицията се не успява да поддържа надзор над всички опасни лица.


„С 3000 обекта на интерес в момента на екрана на нашия радар и много осъдени терористи, които скоро трябва да бъдат освободени от затвора, ние просто не можем да ги наблюдаваме през цялото време."


Шефът на борбата с тероризма също заяви, че пълният мащаб на предизвикателството да се запазят улиците на Великобритания от по-нататъшни атаки, изисква помощта на обществото.


Аман е вкаран в затвора през 2018 г. за „престъпления, свързани с ислямисти, свързани с тероризма", включващи споделяне на терористични наръчници, включително урок за домашно правене на бомби. Той бе под активно полицейско наблюдение и живее под гаранция в хостел в Южен Лондон.


Терористичната група „Ислямска държава" пое отговорността за нападението, като определи Аман като един от техните бойци. В изявление, издадено от групата на джихадистите чрез медийния си сайт Amaq, се казва, че мъжът отговорил на призива й да атакува цивилни в държави, противопоставящи се на ИД.

Станете почитател на Класа