Иракското правителство нареди на военните „да сведат до минимум зависимостта от САЩ“

Правителството в Багдад е казало на своите военни да не търсят помощ от ръководената от САЩ коалиция в операции срещу Ислямска държава (ИД), предаде АП, като се позова на иракски военни служители. Официално иракските военни обявиха на 30 януари, че възобновяват военните операции с коалицията след триседмично спиране.


Паузата беше направена на фона на напрежението след въздушния удар на САЩ на 3 януари, който уби иранския генерал Касем Солеймани и висшия лидер на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис. На практика иракчаните се стремят да сведат до минимум коалиционната помощ срещу ИД въз основа на правителствената поръка, заявиха тази седмица двама иракски военни служители и един служител на милицията.


Напускащият премиер Адел Абдул-Махди заяви публично, че американските войски трябва да си тръгнат, но се отказа от едностранното отменяне на съществуващите споразумения, като заяви, че въпросът трябва да реши следващият премиер. Номинираният за министър-председател Мохамед Алави не е обявил политиката си към присъствието на войските.


Около 5 200 американски войници са разположени в иракски бази, за да подкрепят местните войски, които се борят срещу ИД. Те са част от по-голяма международна коалиция, поканена от иракското правителство през 2014 г.

Станете почитател на Класа