Индия обвини Пакистан във „Воден тероризъм “

Индия отхвърли пакистанските медийни инсинуации, че правителството на премиера Нарендра Моди се стреми да наруши десетилетния договор за споделяне на вода между двете страни, обвинявайки на свой ред Исламабад, че така прикрива собствените си огромни прахосвания на вода.


Подбуден от доклади от пресата, в които се твърди, че Индия готви предложения за изграждане на язовири в оспорвания регион Кашмир, при предполагаемо нарушение на Споразумението за водите, П К Саксена, комисар на Индия за водите, заяви, че обвиненията не са нищо повече от опит на Пакистан да отклони вниманието от своето собствено „грубо и лошо управление на водните ресурси".


„Съобщенията за опит на Индия за нарушаване на Договора за водите на Инд са отхвърлени като неверни и далеч от реалността", каза Саксена пред PTI, като отбелязва, че Исламабад прахосва приблизително двойно повече от количеството вода, отпуснато на Индия според споразумението, което според него е „изключително щедро към Пакистан ".


Тези действия на възражение и поставяне на пречки, за да се предотврати пълноценното използване от Индия на правата си съгласно Договора, са новият воден тероризъм на Пакистан, който възпрепятства развитието на [Джаму и Кашмир] и със сигурност не съответстват на духа на договора.


Индия и Пакистан споделят водите на шест реки, които протичат през двете държави съгласно Договора за водите на Инд от 1960 г., който е останал непрекъснат дори през три войни.


Съгласно споразумението на Индия се отпуска само около 16 процента от общите водни ресурси и дори не използва всички, което позволява на останалите да текат надолу по течението на пакистанска територия. Но въпреки че има достъп до по-голямата част от ресурса, Пакистан, според Саксена, злонамерено злоупотребява с до две трети от собствената си част.

Станете почитател на Класа