Холивудската легенда Кърк Дъглас почина на 103 години

Кърк Дъглас, легендарен актьор от златния век на Холивуд, почина на 103-годишна възраст, съобщи неговият син и колега актьор Майкъл.


"За света той беше легенда", казва по-младият Дъглас в изявление в сряда. "Но за мен и моите братя Джоел и Петър той беше просто татко."


Роден Иссур Даниелович Демски, син на бедни еврейски имигранти от Русия, Дъглас върши различни и често странни работи, преди да стане голям в Холивуд. Той може би е най-известен на съвременната публика с титулярната си роля в „Спартак" (1960) на Стенли Кубрик, но ценителите на филмите го помнят с редица роли, от Винсент Ван Гог в „Пожелание за живот" (1956) до каубой в „Самотни са смелите (1962).


Той претърпя инсулт през 1996 г., който наруши способността му да говори, но се подложи на терапия, за да продължи да работи. Последната му голяма публична изява беше на наградите „Златен глобус" за 2018 г., придружен от снаха си, Катрин Зита-Джоунс.


„Животът на Кърк беше добре преживян и той оставя наследство от филми, което ще пребъде в следващите поколения, както и история на известен филантроп, който работи за подпомагане на обществеността и за мир на планетата", заяви Майкъл Дъглас.

Станете почитател на Класа