Euronews: Льо Пен призовава да се усвоят уроците от Брекзита за спасяване на Европейския съюз

Време е Европейският съюз да извлече поуки от Брекзит, да спре да „удря главата си в стената“ и да се откаже от принципите на свободната търговия в международните отношения, за да не започнат други държави да напускат след Великобритания. Това заяви в интервю за Euronews ръководителят на "Национално обединение" Марин Льо Пен, която възнамерява да се бори за поста президент на Франция.

Лидерът на френското движение "Национално обединение" Марин Льо Пен призовава да научим уроците на Брекзит и да се откажем от принципите на свободната търговия в международните отношения. В интервю за Euronews тя сподели какви промени очаква от Европейския съюз и европейските страни след излизането на Великобритания от ЕС.

МАРИН ЛЬО ПЕН, лидер на "Национално обединение": Сега има две възможни решения. Или Европейският съюз осъзнава, че има огромен проблем, спира да блъска главата си в стената, слуша хората и участва в създаването на Европейския алианс на нациите, който искаме да изградим. Или той продължава да се заблуждава - и тогава други държави ще напуснат Европейския съюз, това е сигурно.

Според Льо Пен ръководството на ЕС трябва да направи сериозни изводи от търговските конфликти последно време. Политикът вижда в това свидетелство за преход към други икономически отношения.

МАРИН ЛЬО ПЕН:Европейският съюз се заблуждава: все още се стреми към ултралиберализъм, свободна размяна, докато целият свят вече е започнал да се отдалечава от този икономически модел. Отдавна предупреждавам, че САЩ ще се върнат към протекционизма, че Китай и Индия ще провеждат протекционистка политика - и ние все още държим на нашите споразумения за свободна търговия, за това огромно "сито". Днес започваме да разбираме: да, преговорите трябва да се водят ефективно! И вероятно ние също трябва да предприемем протекционистки мерки, което ЕС не прави от много години.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа