Предизвикателен Тръмп в речта пред Конгреса: „Най-доброто тепърва предстои!“

Голямото годишно обръщение пред Конгреса „За състоянието на Съюза" на президента на САЩ Доналд Тръмп беше неочаквано изненадващо, с няколко безпрецедентни символни жеста и мощно твърдение за американски триумфализъм, което остави критиците му безпомощни.


Тръмп не спомена импийчмент нито веднъж в 90-минутната реч във вторник вечерта. Вместо това той насочи на макс уменията си да убеждава, рисувайки картина на Америка с процъфтяваща икономика и безкрайни възможности, породени от неговата администрация, като контрастира това с предложенията на демократите за социализирано здравеопазване и убежища за нелегалните имигранти.


На фона на стандартните разговорни точки на Тръмп за данъчната реформа, дерегулацията, граничната стена и подкрепата за полицията, обаче, се появиха стратегически поставени гости, чиито истории служеха да покажат, а не да разкажат какво представлява президентът. Това бе мястото, където обикновено кокетната реч се превърна в нещо ново и различно.


Легендарният консервативен радиоводещ Ръш Лимбо, който обяви преди ден, че страда от рак на белия дроб в късен стадий, получи президентския медал на свободата точно там и тогава, като го прие от ръцете на първата дама Мелания Тръмп.


По-късно Тръмп даде на Джания Дейвис стипендия за програмата за избор на училище - любима републиканска политика, която беше блокирана от губернатора на демократите в Пенсилвания, изпратил афро-американското момиче от Филаделфия в списъка с чакащи.


Двугодишната Ели Шнайдер от Канзас Сити, Мисури, която се роди преждевременно на едва 22 седмици, беше живият аргумент за усилията на Тръмп да забрани абортите.


Като напомняне, че той е председателствал унищожаването на Ислямска държава, Тръмп показа родителите на жена, държана в плен и убита от терористите. Представяйки Карл и Марша Мюлер, Тръмп им каза, че звеното, изпратено да убие лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади, е наречено „Целева група 8-14", за да почете рождения ден на дъщеря им Кайла.


Вместо само да говори за прекратяване на най-дългата война на Америка, Тръмп буквално докара вкъщи войник, който е бил на четвъртия си мандат в Афганистан, като го събра отново с шокираните му съпруга и деца в галерията.

 

Може това да изглежда като един от неговите митинги или дори епизод от риалити шоу, но всичко завърши по начин, пасващ на декора на Състоянието на Съюза, оставяйки много малко сухи очи в Конгреса, а само шепа горчиви критици не бяха изправени на крака. Имаше дори някои демократи скандиращи „САЩ! САЩ! " когато се появи сержант Таунсенд Уилямс.


Това не означава, че не е имало критични моменти по време на речта, като първият гост на Тръмп, Хуан Гуайдо - представен като „истински и легитимен президент на Венецуела", въпреки че той буквално не е нито едното, нито другото. Присъствието на Гуайдо послужи като фон за кръстоносния поход на Тръмп срещу социализма в Латинска Америка - пряко свързан с кампанията му срещу самопровъзгласилите се социалисти у дома - все пак твърде много демократи станаха и пляскаха на самозвания президент, като че ли не осъзнавайки иронията.


Друг неудобен момент беше да се позове на вдовицата и сирака на войник, убит от крайпътна бомба в Ирак през 2008 г., за да оправдае убийството с дрон на иранския генерал Касем Солеймани миналия месец. Предупреждението към терористите, че животът им е загубен, ако нападнат американци, би имало много по-голяма тежест, ако въпросните американци не бяха незаконно окупирали друга държава.


Тръмп обаче не беше в настроение да се извинява; нито за себе си и нито за Америка, която описа като място, където „всичко може да се случи и всеки може да се издигне".


"Американската епоха, американският епос, американското приключение едва започна", заяви той в самия край, с малко треперещ глас. „Слънцето все още изгрява, Божията благодат все още свети, а за моите сънародници американци, най-доброто тепърва предстои!"


Председателката на Къщата Нанси Пелоси реагира, като разкъса копието на речта, докато камерите все още предаваха.


Този каскада на Пелоси - повече от прибързания и закостенял импийчмънт - може би е осигурила преизбирането на Тръмп. Винаги майстор шоумен, той беше поставил критиците си пред невъзможния избор: да му ръкопляскат или да бъдат възприети като ненавиждащи Америка.


Каквото и да се мисли за политиката на Тръмп или за него като за личност, във вторник вечерта той показа, че е огромна сила в американската политика, с която трябва да се съобразяват!

Станете почитател на Класа