Русия показа тежката ракетна система Солнцепйок в действие

Руското министерство на отбраната пусна видео на тежката ракетна система TOС-1A Солнцепйок, изстрелвайки снаряди по време на военни учения.

 

По време на маневрите системите, монтирани на танковата платформа T-72, бяха преместени до своите позиции и заредени, след което изстреляха термобарични ракети срещу симулирани цели.

 

Системата TOС-1A Солнцепйок и мощните й боеприпаси са проектирани да унищожават укрепени позиции на противника. Съоръженията за изстрелване носят батарея от 24 неуправляеми ракети с калибър 220 мм.

 

Огнената сила на Солнцепйок, определена като „чудовищна", е надмината само от тактическите ядрени оръжия. Но за разлика от тях термобаричните ракети със запалима течност, не прелитат големи разстояния и обхватът им не надвишава шест километра.

 

Снаряди от този тип експлодират върху целта си, като образуват огнен аерозолен облак, който се активира незабавно, отменяйки всяка възможност за спасяване на врагове около зоната на удар.

 

Температурата в зоната на действие достига 2 000 градуса. Най-голямата опасност обаче идва от ударната вълна, произтичаща от свръхналягането, създадено от внезапното изгаряне на кислород. Експлозията на огъня създава частичен вакуум с кислород, който убива и осакатява жертвите, дори ако те носят бронирани костюми или са под прикритие.

Станете почитател на Класа