Следващата пандемия може да започне съвсем скоро, гответе се за неизвестната „болест X“

Дали с това, което се случва в Китай, ще започне глобална смъртоносна пандемия или това е просто репетиция за много по-сериозно огнище на нов заразен вирус? Експертите са единодушни, че следващата пандемия не може да бъде избегната, единственият въпрос е кога и къде ще започне.

 

 

 

 

Не знаем почти нищо за вируса. И точно това плаши.

Появата на нов вирус, който се предава от човек на човек, винаги е тревожно явление. Никой няма имунитет срещу него и има голям риск болестта да започне да засяга все повече хора.

Освен това за първи път нищо не се знае за новия вирус. Необходимо е време, за да се разберете как се предава, кой е най-рисков да се разболее в сериозна форма и колко опасен е вирусът за живота. Ваксина също няма.

Всички експерти са съгласни, че следващата пандемия не може да бъде избегната, единственият въпрос е кога ще започне.

От началото на 20 век човечеството е претърпяло четири грипни пандемии. Първият отне най-много животи. Испанският грип уби повече от 50 милиона души — повече от загиналите в Първата световна война.

Последната от четирите — пандемията от свински грип, се оказа може би дори по-малко опасна за здравето от обичайните епидемии от грип. По-късно СЗО и други здравни организации бяха критикувани за твърде пресилената реакция, защото ситуацията не беше толкова сериозна.

Следващата пандемия може да бъде по-лоша. Поради това потенциално опасните вируси биват наблюдавани — СЗО призовава да бъдем готови да се преборим с все още неизвестната „болест X“. Много страни вече сключват договори за ваксина и антивирусни лекарства с фармацевтичните компании.

На земята има много вируси и само малка част от тях са ни известни. Много е вероятно някои от тях да се развият и да станат опасни не само за животните, но и за хората. Горите са изсечени и дивите животни все повече влизат в контакт с домашните любимци и хора. Освен това човекът е създал огромна индустрия за отглеждане на животни.

Новият вирус може да се разпространи светкавично. Всеки ден милиони хора обикалят света. Всички сме еднакво уязвими, държавните граници няма да спрат вируса.

Избухването на атипичната пневмония от 2003 г. е още едно плашещо напомняне, че коронавирусът може да причини големи глобални епидемии. Повече от 8 хиляди души се заразиха, а приблизително 800 починаха, преди да се установи как се разпространява болестта.

В световен мащаб заразените и починалите от новия коронавирус не са много стресиращи числа. Всяка година между 3 и 5 милиона души по света се разболяват сериозно от грип, а приблизително половин милион от тях умират.

Грипът протича тежко на първо място при възрастните хора и при тези, които вече страдат от други заболявания, например хронична обструктивна белодробна болест, сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Липсата на информация за новия коронавирус само засилва безпокойството. Не знаем дали това огнище ще се превърне в следващата пандемия. Ще започнат ли да се развиват събития, както във филм на ужасите?

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа