Журналистите напуснаха брифинг за Брекзит, след като БоДжо се опита да го направи само за поканени

Усилията на Даунинг Стрийт No.10 да възпрепятства някои репортери от присъствие на „селективен брифинг" относно плановете на премиера Борис Джонсън за споразумение за свободна търговия след Brexit с ЕС, предизвика скандал, като всички кореспонденти солидарно напуснаха.


Група от пресата, пристигнала на Даунинг стрийт №10, за да отрази „технически инструктаж" относно търговските преговори след Брекзит на Обединеното кралство с ЕС, в крайна сметка се превърна в демонстрация на журналистическа солидарност, след като половината от тях бяха поканени да напуснат. Тъй като на репортерите от Independent, Mirror, PoliticsHome и HuffPost и други, бе казано да се поразходят, колегите им ги последваха, оставяйки комуникационния директор на Джонсън, Ли Кайн, да отхвърля обвиненията в Тръмпизъм.


Брифингът трябваше да бъде даден от политически неутрални правителствени служители, сред тях преговарящият за Брекзит Дейвид Фрост, който бе готов да обясни каква позиция ще заеме Великобритания в предстоящите търговски преговори с ЕС. Докато политиците и партийните съветници могат да избират „приятелски" репортери или публикации, инструктажите на неутрални правителствени служители се предвижда да се провеждат безпартийно. Въпреки това, когато репортер на „Индипендънт" попита Кейн защо го отклоняват, според съобщенията му е било казано: „Ние сме добре дошли да информираме когото искаме, когато искаме".


Редакторът на Daily Mirror Пипа Крерар, една от отхвърлените, нарече преживяването „дълбоко неудобно... зловещо и тъжно." В изявление след напускането лейбъристката обвини Джонсън, че „прибягва до тактиката, внесена от Доналд Тръмп, за да се скрие от контрол". Американският президент стана известен с това, че характеризира масовите американски медии като публикуващи „фалшиви новини", с допълнителни епитети, специфични за особено мразени публикации и издания: например CNN е „много фалшиви новини", докато двата национални вестници станаха. „Failing New York Times" и „Amazon Washington Post".


Даунинг Стрийт отговори на обвиненията, като заяви, че провежда брифинги за така нареченото „вътрешно лоби" на подбрани журналисти от поне шест месеца. Източник от № 10 каза на Гардиън, че въпросната среща е една от тези, като след речта на Джонсън. е имало и „нормална" среща за всички журналисти „Няколко неканени журналисти просто бяха влезли в по-малката сбирка, поискаха да бъдат част от нея и се разстроиха, когато им казаха, че не са добре дошли", обясни източникът.


Правителството на Джонсън се характеризира с антагонистична връзка с пресата, която започна още преди избирането му и става само по-очевидна. Неотдавна бе препоръчано на висши министри от правителството да не се появяват в програмата Днес на BBC Радио 4, като тази програма се присъедини към британското Добро утро на ITV и всички на Канал 4, в нарастващия списък.

Станете почитател на Класа