Руските военни свалиха дрон, доближаващ авиобаза Хмеймим от морето

В близост до руската авиобаза "Хмеймим" в Сирия бе прихванат неидентифициран дрон, който се приближи до базата от Средиземно море и беше свален от противовъздушната отбрана на базата.


Летящият обект се приближи до военното съоръжение късно в понеделник, съобщи министерството на отбраната на Русия. Дронът беше свален от противовъздушна система Панцир-С, преди да стигне до помещенията на базата и не нанесе материални щети или жертви. Произходът на дрона все още не е установен.


По-рано през деня сирийските държавни медии съобщиха, че най-малко два дрона, изстреляни от антиправителствените бойци, се приближиха до авиобаза Хмеймим и бяха унищожени от защитните й сили.


Авиобаза Хмеймим е едно от основните съединения, в които се намират руските сили в Сирия, подпомагащи сирийската армия в борбата й с терористите и антиправителствените бунтовници. Въздушната база многократно е била цел на противника - миналата година около 50 дрона и около 30 неуправляеми ракети бяха свалени от противоракетната отбрана на Хмеймим.


Няколко дронове, използвани при нападенията, бяха заловени непокътнати, след като руските части за електронна война успяха да превземат контрола им и безопасно да ги приземят. Заловените дронове са докарани в Русия за проучване и в крайна сметка бяха публично показани.

Станете почитател на Класа