Три страници от Джонсън, 33 – от Барние

 

Австралия вече е новата ключова дума. Изборът на британското правителство е да пренапише споразумението без договор, тоест заплашва да прекрати разговорите без споразумение. Джонсън вече не може да използва двете думи No Deal, защото обеща на избирателите през декември, че ще има сделка. Фактът, че тогава ставаше дума за договора за напускане, а не за бъдещото търговско споразумение, се пропуска доста удобно.

Засега Австралия и ЕС нямат споразумение за свободна търговия, но действат въз основа на партньорство. Това, което Джонсън премълчава, е, че Австралия и ЕС водят преговори по търговско споразумение от 2018 г. Тук става въпрос и за регулации, така че едната икономика да не се възползва от другата. Австралийското правителство вече заяви, че споразумението ще означава, че Австралия ще трябва да спазва минималните международни стандарти по отношение на социалните разпоредби и регулациите на пазара на труда и държавните помощи.
 
Само за избрани журналисти

Както често прави, Джонсън остави без отговор въпросите на журналистите за тези несъответствия след речта си. Следобед последва смут: правителственият щаб на „Даунинг Стрийт“ 10 бе поканил британски представители на медиите на брифинг, но само журналисти, които им харесват. Представителите на анти-Brexit пресата, а именно журналистите на британските Independent, Daily Mirror, Huffington Post и други критични медии, не бяха допуснати. Това е тактика, която американският президент Доналд Тръмп използва от дълго време.


Във Великобритания обаче досега беше немислимо критичните журналисти да бъдат лишени от достъп до важни пресконференции. В знак на протест многобройни представители на медиите, които трябваше да имат достъп, напуснаха „Даунинг Стрийт“ 10, включително журналисти от BBC, ITV, Financial Times и Guardian.
 
 
 

Това, което остава като конкретен белег за британската позиция за преговорите, е съобщението в обем 3 страници от премиера, което беше публикувано след неговото изказване. Британската страна настоява за споразумение за свободна търговия, което е „поне толкова добро“, колкото това с Канада, или ще се придържа към договора за напускане и специалното споразумение за Северна Ирландия. Великобритания е суверенна държава, пише в него. 
Няма да има regulatory alignment (регулаторно привеждане в съответствие), т.е. спазване на правилата, в нито една област.

Документът подчертава, че Великобритания ще следва своя политика  по отношение на имиграцията, конкуренцията, субсидиите, околната среда, социалната политика и сигурността на данните, макар и с високи стандарти. Така Великобритания отговаря на правилата на т. нар. „равнопоставени условия“, изисквани от ЕС. ЕС настоява да се спазват минимални стандарти, каквито са често срещаните в блока или в международна употреба. Ситният шрифт на британците гласи, че Великобритания няма да отговори на изискванията, които иначе не биха били необходими в споразуменията за свободна търговия.

По отношение на движението на стоки се казва, че могат да бъдат договорени технически мерки, така че търговията в автомобилната, химическата, фармацевтичната индустрия и други отрасли да не бъдат засегнати. Тук обаче става въпрос за педантично спазване на правилата, тъй като продуктите, произведени във Великобритания, иначе не биха били одобрени в ЕС.

Противно на обещанията, дадени на британските рибари, британското правителство също признава, че Великобритания - подобно на Норвегия и Исландия, ще договаря достъп на флота на ЕС до водите си всяка година. Освен това, правителството настоява, че иска възможно най-бързо да има споразумение за авиация с ЕС, че иска да участва в програмите на ЕС на агенциите и че иска еквивалентност, т.е. навлизане на пазара възможно най-бързо за  финансовите продукти, търговията с продукти на животновъдството, търговията със растения и семена и т.н., както и за предаването на данни.

С концепцията, която преговарящият за ЕС Мишел Барние представи в понеделник, Брюксел предлага на Великобритания всеобхватно споразумение за свободна търговия. Думата „партньорство“ отпада, а за „цел“ се приема липсата на мита и търговски квоти, т.е. ЕС си дава възможност за маневриране. Барние подчертава, че споразумението ще съществува само докато се поддържа открита и лоялна конкуренция и докато споразумението за риболов е включено в споразумението за свободна търговия. Няма да има свободна търговия за британците, ако флотът на ЕС няма достъп до британските риболовни територии.

Най-важният критичен момент за британците: ЕС настоява, че ще има споразумение само ако е задължително установено, че се прилагат така наречените условия на равнопоставеност. Това означава британците да не подкопават правилата на ЕС за лоялна конкуренция, регламентите за социалния и трудовия пазар, регулациите в областта на околната среда и правилата за изменението на климата. Това означава, че Обединеното кралство трябва да спазва минималните изисквания, формулирани от ЕС или в съответствие с международните стандарти.

Без хлорни пилета за ЕС

Ако Великобритания наруши това споразумение, ЕС си запазва правото да предприеме действия. На първо място, нова съвместна комисия трябва да вземе решение в случай на спор, но в случай на съмнение разяснения ще внася Европейският съд. Това обаче не означава, че съдът ще решава случая, той ще участва само в изясняването.

 

 



Друг важен момент по отношение на търговията с добитък, храни и семена: ЕС настоява да прилага собствените си разпоредби за внос на своята граница, за да защити потребителите. Ако Великобритания иска да внесе измити с хлор пилета от САЩ, може да го направи. Обединеното кралство обаче няма да изнася месото в ЕС, защото това би противоречало на регламентите на ЕС за сигурност.


Иначе Брюксел посочва, че Великобритания е суверенна трета страна. Това означава, че на британските логистични компании е разрешено да транспортират стоки до ЕС, но не и да пренасят товари напред-назад в рамките на ЕС. Същото важи и за авиокомпаниите: на британските компании е разрешено да летят до и от Великобритания, но не и до няколко града в ЕС един след друг. Тези ограничения, разбира се, ще се прилагат и от двете страни.

Изявлението на Мишел Барние е дълго 33 страници. Така че има достатъчно материал за договаряне през следващите месеци. Времето обаче малко.
 
 

 

Станете почитател на Класа