Разчупване на леда: Новият американски посланик разкри, че любимият му хокеист е руснак

Новият посланик на Америка в Русия, Джон Съливан, заяви, че хокеят на лед може да помогне за сближаването на двете страни, когато посети мач в Москва и възхвали любимия си играч, руснака Александър Овечкин.


Съливан зае поста си по-рано тази година и като запален фен на хокея не губи много време, преди да организира посещение на мач в руската столица.


Американският дипломат присъства на местното дерби между московските клубове Спартак и Динамо в събота, където, подходящо облечен с фланелката на Вашингтон Кепиталс от НХЛ, пусна церемониалната първа шайба заедно с легендите на руския хокей Вячеслав Фетисов и Александър Якушев.


По-късно на трибуните в московската ЦСКА Арена Съливан говори как „хокейната дипломация и споделената любов към спорта могат да сближат Русия и САЩ".


„Хокейната дипломация звучи почти несериозно, но това е нещо, което американците, руснаците, канадците, германците и финландците имат общо, обичаме тази игра ...", каза Съливан пред RT и РИА Новости.


„Използвах това като възможност при пристигането си да кажа:„ Вижте, американците и руснаците имат много общо, включително нашата любов към хокея. За мен е много забавен, но е и полезен начин - ако ще ми простите каламбура - да разбием леда и да започнем разговор за всички интереси и споделени ценности, които имаме."


Голям фен на отбора Вашингтон Кепиталс, Съливан разкри, че любимият му играч е руският капитан на отбора Александър „Великата осмица" Овечкин.


"Любимият ми играч играе за моя домашен клуб, Вашингтон Кепиталс, Саша Овечкин, скоро ще отбележи 700-ия си гол в НХЛ, той вкара два снощи", каза Съливан и добави, че " големият руснак е специален играч и човек и посланик на играта. "


Съливан споделя любовта си към хокея с редица руски високопоставени служители, не на последно място и с президента Владимир Путин.


Путин често е виждан на леда като част от Нощната хокейна лига, където играе със свои колеги и бивши професионалисти.


Що се отнася до най-важния въпрос дали той ще приеме покана да играе заедно с Путин - или евентуално да се изправи срещу него - Съливан предложи дипломатичен отговор.

 

„Бих бил в руска игра като гост и като дипломат ще стоя там, където моите домакини ме поставят и ако бъда толкова уважен, ще играя там, където ме помолят."


„Ще кажа, че моята хокейна екипировка още не е пристигнала от Вашингтон, тя идва с моите мебели."


„Така Слава Фетисов ме питаше дали искам да изляза и да се пързалям, но все още не разполагам с оборудването си... Но ще започна да играя, щом пристигне тук", каза той.

Станете почитател на Класа