Майк Блумбърг предлага данъчна реформа: "Богатите американци като мен да плащат повече"

Бизнесменът и един от кандидатите на Демократическата партия за президентските избори в САЩ, Майк Блумбърг обяви тази събота, че смята да направи прогресивна данъчна реформа, ако бъде избран през ноември.


Според изявление, публикувано на уебсайта на предизборната му кампания, планът предвижда да се приложи допълнителен данък в размер на 5% върху годишния доход над 5 милиона долара, независимо дали те идват от капитал или труд, и премахването на данъчните убежища, които според политика позволяват на богатите данъкоплатци да избягват да плащат общи данъци.


"Планът, който стартирам днес, повишава данъците на богатите хора и корпорациите, затваря вратичките, предприема силни мерки срещу укриването на данъци, разширява данъка върху имотите и намалява данъчните предимства, които инвеститорите имат над работниците", каза бившият кмет на Ню Йорк, цитиран от медиите.


Той заявява, че ако бъде приложена, тази мярка ще предостави на Министерството на финансите допълнителни 5 милиарда долара, които ще бъдат инвестирани в „здравеопазване, инфраструктура, образование, устойчивост на климата и жилища на достъпни цени".


"Решаването на неравенството в доходите изисква нови инвестиции. Тези инвестиции изискват нови приходи и по-справедлива и прогресивна данъчна система, която да кара богатите американци като мен да плащат повече", каза Блумбърг.

Станете почитател на Класа