Huawei оглави списъка на глобални доставчици на 5G смартфони

Търсенето на 5G смартфони нараства с доставки от 19 милиона бройки през миналата година, показва последният доклад на изследователската фирма Strategy Analytics.


„Яростната конкуренция на доставчиците в Китай и тежките субсидии за оператори в Южна Корея са основните двигатели на търсенето на 5G", се казва в доклада. Други региони, като САЩ и Европа, изостават от Азия, но „очакваме те да преодолеят разликата по-късно тази година".


Китайският телекомуникационен гигант Huawei оглави списъка с доставчици, доставяйки 6,9 милиона 5G смартфони по целия свят през 2019 г. Компанията завоюва внушителните 37 процента пазарен дял. Той е следван от Samsung от Южна Корея с доставени 6,7 милиона 5G смартфона. Две други китайски компании Vivo и Xiaomi, както и LG от Южна Корея, също бяха определени сред първите пет световни доставчици.


„Почти всички 5G смартфони на Huawei бяха доставени в Китай, където американските санкции оказаха сравнително по-малко въздействие. Популярните 5G модели за Huawei включват Mate 20 X 5G и Mate 30 Pro 5G ", заявиха от Strategy Analytics.


Тази седмица китайският технологичен титан получи ограничено разрешение за доставка на оборудване за 5G мрежова инфраструктура в Обединеното кралство и Европейския съюз. Решенията идват въпреки призивите на САЩ за забрана на компанията, която многократно бе белязана като рискова за сигурността от страна на администрацията на Тръмп.

Станете почитател на Класа