Украинците искат да бъдат повече от приятели, но екипът на Тръмп не е заинтересуван

Посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в петък в Украйна беше толкова неудобно, че може да се каже, че е пристигнал в Киев, под звуците на една песен на Боб Дилън:


„Имаш много нерви, за да кажеш, че си мой приятел / докато бях паднал, ти си стоеше усмихнат. / Просто искаш да си на страната, която печели."


Централният проблем в украинските и американските отношения е много ясен: Киев смята, че е съюзник на САЩ, но Вашингтон го разглежда като държава клиент. И като всяка страна, която е политически, икономически или военно подчинена на друг, по-мощен играч, тя е подвластна на променливите капризи на този, който командва.


Трагедията на Украйна е, че предишната администрация на Барак Обама имаше цел, страната да е част от стратегията за „съдържане" на Русия. Но екипът на Доналд Тръмп не се нуждае от Киев. Русия не е приоритет за тях. Вместо това те възприемат Китай като основна заплаха за САЩ и са до голяма степен фокусирани върху про-израелската политика в Близкия Изток. И Израел, разбира се, е приятелски настроен към Русия.


Европейската геополитика не вълнува наистина екипа на Тръмп. Интересът им към континента е в неща като намиране на нови пазари за американския втечнен природен газ и други неща, от които САЩ могат да печелят пари. Като например продажбите на оръжие за членовете на НАТО.


Но Украйна се е поставила в позиция, в която разчита изцяло на американското благоволение да поддържа затруднената си икономика. Ето защо трябваше да изтърпи унижението да разпъва червения килим пред човека, който омаловажи страната само преди седмица.


„Смятате ли, че американците се интересуват от Украйна?" попита Помпео водещата на Националното обществено радио Мери Луиз Кели, която намекна, че също е украсил изречението си с „f-думата".


В петък украинците се преструваха, че не са чували за това, а американският държавен секретар се преструваше, че не го е казал. Вместо това ставаше въпрос за безсмислени любезности.


"Съединените щати виждат, че украинската борба за свобода, демокрация и просперитет е доблестна", заяви Помпео с цялото убеждение на човек с два кръстосани пръста зад гърба му.


Това, което Киев наистина искаше от срещата в петък, беше покана за президента Владимир Зеленски да направи официално посещение в Белия дом. Нямаше такава награда и кутията беше изхвърлена по пътя.


"Президентът Зеленски ще бъде добре дошъл да дойде във Вашингтон, когато ще имаме възможност да правим добри неща за американския и украинския народ", каза Помпео. „Ще намерим подходящото време."


Той можеше също така да е казал: „Президентът Тръмп си мие косата".


Другият слон в стаята, импийчмънт, беше изтикан настрана. Въпреки централната роля на Украйна в сагата, Зеленски просто каза, че не е обтегнал отношенията между Киев и Вашингтон.


След това той се поддаде на безсмислието и лично благодари на Тръмп за неговата „непоколебима подкрепа", позовавайки се на помощ от САЩ в размер на почти 700 милиона долара през 2020 г. Фъстъци за Вашингтон, но спасителен план за Киев, който реализира бюджетен дефицит от около 3,4 милиарда долара миналата година и има държавен дълг от 82 милиарда долара, но има само 25 милиарда долара в чуждестранни резерви.


Помпео напомни на своите домакини, че САЩ също са предоставили повече от 1 милиард долара военни пари, откакто Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г., и обеща, че тази подкрепа ще продължи.


И за това всъщност става въпрос. Истаблишментът на САЩ, особено демократите, които контролират Котгреса, иска да държи Украйна на животоподдържане, тъй като това може да е полезно срещу Русия в бъдеще.

Станете почитател на Класа