Брекзит: Англия и Шотландия - Радост и тъга

След като Великобритания финализира развода си с ЕС в петък вечер, хиляди излязоха на улиците в Обединеното кралство и на други места, за да се радват на Брекзит или да го оплакват. Настроението беше полюсно, освен в Лондон и в Единбург.


Хиляди запалени по Брекзит се стекоха на площада на Лондон пред Парламента часове преди часовникът да удари 11:00, моментът, в който Великобритания официално се оттегли от ЕС след повече от три години интензивна правна и политическа разправия.


Веселата тълпа звънеше с камбанки, биеше барабани и размахваше Юнион Джак (националното знаме), като количка с изрязан от картонен часовник „Little Ben" - заедно с лозунги като „Брекзитнахме", „Демокрация и свобода" и „Спасете нашия суверенитет" - поведе шествието.


Сбирката се развесели когато един от дългогодишните поддръжници на Брекзит, бившият шеф на UKIP и лидер на Брекзит партията, Найджъл Фараж, се появи под бурни аплодисменти да поздрави привържениците на каузата Брекзит.


Огромната тълпа също се събра пред резиденцията на премиера на Обединеното кралство, Борис Джонсън, на 10 Даунинг Стрийт, временно украсена с гигантски часовник за обратно отброяване, проектиран върху фасадата, докато Брекзит не стана реалност.


Самият Джонсън нарече Брекзит „удивителен момент на надежда" за Обединеното кралство, като се закле да „обедини тази страна".


Чувствата обаче бяха много по-мрачни в Шотландия, където множество хора заляха площада пред парламента на Шотландия в Единбург, за да проведат бдение.


С много размахвани шотландски знамена, както и на ЕС, със свещи, съответстващи настроението, тълпата избухна в традиционната шотландска песен, Auld Lang Syne, обикновено използвана за отбелязване на тъжни сбогувания - акомпанирана от гайди.


В един момент символичен „погребален венец " със свещ в центъра беше поставен в езерцето пред сградата на парламента, а синият флаг на ЕС продължаваше да се вее на входа на парламента.


Хората другаде по света също реагираха на излизането от Обединеното кралство, някои ужасени, а други нетърпеливо очакващи. Пред емблематичната Бранденбургска врата в Берлин, например, за да скърбят за раздялата гайдари изсвириха „Ода на радостта", която остава официален химн на ЕС.

Станете почитател на Класа