Сенатор Пол разкри цензурирания въпрос в процеса за импийчмънт на Тръмп

Докато сенаторите се събраха в последния ден на изслушвания в процеса на импийчмънт срещу президента Тръмп, сенаторът от Кентъки Ранд Пол намери въпроса си цензуриран по начин, който може би разкрива самоличността на тайнствения подател на сигнали.


След като процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп наближи последния си етап, сенаторите се събраха на хълма Капитолий в четвъртък, за да разпитат екипа на демократичната прокуратура и защитниците на Тръмп. Пол (Р-Кентъки) видя своя въпрос свален от председателстващия главен съдия Джон Робъртс, който отказа „да прочете въпроса, както е подаден".


Пол напусна залата след отказа на Робъртс.


Впоследствие в Туитър Пол разкри, че планирал да попита дали „партизани" от ерата на Обама в рамките на Съвета за национална сигурност на Тръмп, са заговорничили с председателя на Комитета за разузнаване на Конгреса Адам Шиф, за да стартират процедурите по импийчмънт срещу Тръмп, като задействат алармата на вече прословутия юлски телефонен разговор между Тръмп и президента на Украйна Владимир Зеленски.


„Знаете ли, че служителят на Комитета по разузнаването на Конгреса Шон Миско е бил в близки отношения с Ерик Сиарамела, докато са били заедно в Съвета за национална сигурност?", гласи въпросът на Пол. „А знаете ли и как реагирате на съобщенията, че Сиарамела и Миско може да са работили заедно, за да замислят импийчмънта срещу президента, преди да има официални процедури за импийчмънт в Конгреса."


Сиарамела, анализатор от ЦРУ, се смята, че е „сигнализаторът", който стартира разследването за импийчмънт, като твърди, че Тръмп се опитал да подбуди Зеленски за възобновяване на разследването за корупция срещу сина на Джо Байдън - Хънтър и неговата бизнес дейност в Украйна.


Според неотдавнашен доклад на RealClearPolitics, Сиарамела е бил чут през 2017 г., докато "е замислял с Мишко да бъде отстранен Тръмп от длъжност."
Шиф, отрече да познава самоличността на лицата, подали сигнала и нарече доклада за заговора на Сиарамела "теория на конспирацията".


Отказът на Робъртс да прочете името на Сиарамела и медийният фурор, последвали въпроса на Пол - с либералите, критикуващи сенатора за „поименно назоваване на сигнализатора" - потвърждава, че той наистина е източникът на Шиф. Пол съвсем не е споменал термина „подаване на сигнал" в своя писмен въпрос, но Робъртс въпреки това отказва да прочете името на Сиарамела. По-рано Робъртс се бе заклел да не чете нито един въпрос, който би могъл да „издаде сигнализатора".


Робъртс не беше принуден по закон да цензурира въпроса на Пол. По-скоро решението му беше лично. Противно на твърденията на Шиф, сигнализаторът не се ползва със „законно право на анонимност".


Вероятно сенаторите ще гласуват в петък дали да позволят даване на показания от допълнителни свидетели, освен тези, изслушани по време на разследването, водено от демократите в Конгреса. Докато демократите настояват за свидетелски показания от бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, някои републиканци твърдят, че ако дори се съгласят със свидетели, те възнамеряват да се обадят на лицата, подали сигналите, категорично да разкрият самоличността си и да дадат конституционното си право на Тръмп да се изправи срещу обвинителя си.


Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл даде да се разбере, че той ще предприеме мерки, за да блокира всички допълнителни свидетели да дават показания, довеждайки процеса бързо до приключване и оправдаване.

Станете почитател на Класа