Индия и Русия могат да изграждат атомни централи в Африка и Близкия изток

След успеха на съвместен проект за ядрена енергетика в Бангладеш, двете страни биха могли да се обединят за изграждането на повече ядрени централи в чужбина. Това е знак за задълбочаване на връзките, но дали САЩ ще го допуснат?


Индийският посланик в Русия Венкатеш Варма наскоро обяви, че Индия може да си сътрудничи с Русия за стартиране на нови проекти в Африка и Близкия изток. Той заяви, че „Русия вече има споразумения в тази област с редица африкански страни", добавяйки: „Етиопия е една от тях, а в и Близкия изток има някои страни".


Русия - водещ играч на международния пазар на търговска ядрена енергия, предлагаща проекти „до ключ" в над 33 държави в световен мащаб - беше ключов партньор за собствената програма на Индия за ядрена енергия. Всъщност ядрената централа в Куданкулам в Южна Индия е построена с руска помощ. Освен това от 2018 г. индийските компании работят в сътрудничество с руската държавна агенция за атомна енергия Росатом в изграждането на две атомни електроцентрали в Бангладеш на цена 13 милиарда долара.


Като не-член на Групата за ядрени доставчици (NSG) - група от 48 държави, които се стремят да предотвратят злоупотребата с ядрени технологии, които биха могли да се използват за производство на ядрено оръжие - на Индия е разрешено да извършва строителни и монтажни работи, обучение на персонала и доставка на материали и оборудване в „некритичната" част от проекта в Бангладеш. И все пак това е огромна възможност за индийските компании да развият опит в изграждането на атомни електроцентрали.


Новините за възможни съвместни ядрени проекти в чужбина ясно показват задълбочаване на партньорството в гражданската ядрена енергия - и също така добавя ново измерение към руско-индийските отношения като цяло.


През годините се развива дългогодишното приятелство на Индия с Русия, което датира от съветската епоха. И двете страни споделят общо мнение за многополюсен световен ред, а двустранното стратегическо сътрудничество, което се разширява през годините, обхваща отбраната, гражданската ядрена енергия, космоса, науката, технологиите, въглеводородите, търговията и инвестициите. През последните години връзката изглежда придоби качествено нов характер, белязан от няколко взаимодействия на високо ниво и близките лични отношения между индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин.


Развитието на връзките Индия-Русия и обявяването на ядрено сътрудничество в Африка и Западна Азия вероятно ще предизвика опасения във Вашингтон, тъй като тече подготовка за посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Индия през февруари. Съединените щати, другият ключов стратегически партньор на Индия, желаят да култивират Индия като свой партньор в Индо-Тихоокеанския регион, за да се противопоставят на нарастващото китайско влияние. Широкото сътрудничество с Индия, включително връзките с отбраната със САЩ, се разшириха през последното десетилетие, като САЩ станаха вторият най-голям доставчик на отбраната в Индия. Освен това се съобщава, че индийското правителство се надява да договори благоприятно двустранно споразумение за свободна търговия със САЩ по време на посещението на Тръмп.


Въпреки това правителството на Моди изглежда е пренебрегнало всяко недоволство, изразено от САЩ и продължава да поддържа връзките си с Русия. Заплахата от американските санкции тепърва ще има някакъв видим ефект върху Ню Делхи и следователно има малко влияние върху стратегическото вземане на решения.


Като цяло това показва, че Индия е успяла да се позиционира като незаменим играч в региона и развиващия се световен ред и колкото и да са недоволни САЩ за дългогодишните й отношения с Русия, те не могат да си позволят да загубят благосклонността на Индия - и по този начин Ню Делхи ще продължи да извлича ползите от наличието на две разнообразни, конкурентни суперсили като ключови партньори.

Станете почитател на Класа