Военната сила на Русия

Германският вестник Die Welt подхранва параноята, ентусиазирано очертава заплахата, че „агресивна и непредвидима Русия“ може да представлява заплаха за съседите си. Освен прословутите „кибератаки“ и „провокации“, европейците, според експертите, интервюирани от автора, също са изправени пред вид „ядрен шантаж“.

 

 

Военната мощ на Русия е по-голяма от всякога. Под прицела на Москва във военно отношение е преди всичко Европа. До такива изводи в своето проучване стигна Изследователският институт за национална отбрана към Министерството на отбраната на Швеция.

„Русия на Владимир Путин отново се превърна в агресивна, непредсказуема сила, която иска да завземе съседите си или поне да ги контролира“, отбелязва Хайнрих Брауз, който до 2018 г. беше помощник генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране в централата в Брюксел.

Руското ръководство дори е готово „да използва военна сила за своите властови и политически цели, ако счете, че може да се справи с рисковете, както това може да се види в Украйна и Сирия“, каза Браус, генерал в оставка, сега старши сътрудник към Германското дружество за външна политика.

Но какво стои зад мощта на Русия?

Според шведско проучване Русия значително е увеличила разходите си за отбрана, както и броя на военните учения. Бойната мощ се е увеличила значително от 2008 г. до днес. Въоръжените сили на Русия са в състояние триумфално да водят регионални войни в съседните региони и в същото време да присъстват и в Сирия, и Украйна.

Браус отбелязва: „Загрижени сме за нарастващото регионално превъзходство на Русия в традиционните въоръжени сили на източната граница на НАТО, което е подкрепено от ядрени оръжия.“ Те включват нови ракети със среден обсег 9M729, насочени срещу Европа.

Експертът по сигурността говори за «възможността за радикална промяна в ситуацията чрез бърза регионална атака, подготвена и придружена от кибератаки и дезинформационни кампании, преди НАТО да може да реагира ефективно».

Ян Техау, експерт по външна политика от германския фонд „Маршал“ в Берлин, добавя: „Русия е разработила сценарии за първи ядрен удар и технически има възможност да атакува не само балтийските държави, но и градове като Стокхолм и Берлин в рамките на няколко минути с помощта на Калининградските ракетни системи «Искандер» Те могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави. По този начин Русия има огромен потенциал за заплаха. Европа трябва да е нащрек, за да не бъде подлжена на военен и ядрен шантаж».

Президентът Владимир Путин обяви разработването на нови разузнавателни и нападателни дронове, лазерни и хиперзвукови системи, както и роботи. Но Путин не само мечтае за ново оръжие-чудо, той вече има едно: хиперзвуковото оръжие „Авангард“ с възможност за ядрено оборудване, което не може да бъде сдържано от нито една западна система за ПВО. Скоростта му е до 33 хиляди км/ч, обхватът на полета му е от 4000 до 6000 км, той е невероятно маневрен. НАТО няма нищо подобно.

В център  на вниманието на изследването са подводниците от клас «Борей», които също се считат за невероятно маневрени. Те са оборудвани с междуконтинентални ракети, които носят ядрени бойни глави с обсег от 8 000 км. Освен това Русия има подводния дрон «Посейдон» с възможност за ядрено оборудване.

НАТО не може нито да установи координатите му, нито да го елиминира.

Москва има около 35-40 торпедни подводници «Лошарик»- най-загадъчната подводница в света. Според наличната информация, той е способен да се гмурка на дълбочина до 6000 м, оборудван е с камери и манипулатори. Задачите му включват шпионаж и (в случай на заплаха) повреда на комуникационните кабели на дъното на морето, за да се прекъсне трансатлантическата комуникация.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа