„Никой никога не получава точки, ако каже нещо добро за Русия “

„Тежката категория в Конгреса на САЩ, като Адам Шиф, дълбоко разбират Русия, но продължават да викат срещу Москва, защото това стана политически изгодно за Вашингтон", заяви Стивън Коен, професор по руски изследвания в Нюйоркския и в Принстънския университети.


„Да бъдеш силно критичен към Русия, е добра политика в Съединените щати", каза Коен в интервю, публикувано онлайн от Grayzone.


„Никой никога не получава точки, за да каже нещо добро за Русия - и рядко за това, че се застъпва за какъвто и да е вид партньорство с Русия".


Коен каза, че „политически е изгодно много хора да разбиват Русия, а дори и някои от „прогресивните" кандидати за Демократическа партия в президентската надпревара през 2020 г. използват реторика, която е враждебна на Москва".


„Стана част от американския начин на живот да обвиняваме Русия, когато нещата се объркат. Разбира се, понякога Русия е виновна, но не през цялото време. И все пак това стана част от нашия дискурс."


Водещият ръководител на импийчмънта на американската Демократическа партия, конгресмен Адам Шиф използва многократно Русия по време на процеса в Сената. Той обвини Москва, че се опитва да подкопае вярата в демокрацията и държавните институции по целия свят.


Демократите искат да отстранят президента Доналд Тръмп, защото смятат, че той за кратко време спрял военната помощ за Украйна, докато се опитвал да окаже натиск върху Киев да разследва сделките на неговия главен съперник през 2020 г., бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. „Изпращането на оръжия в Украйна служи на постоянния интерес на Америка да възпрепятства руския експансионизъм", аргументира се Шиф.


Коен обаче заяви, че доставянето на оръжие на Киев, на практика би довело САЩ да обърнат гръб на усилията на украинския лидер Владимир Зеленски да разреши конфликта с Русия чрез мирни средства, той смята, че Вашингтон трябва да се съсредоточи върху насърчаването на съседите да преговарят.


"Ако Зеленски имаше пълна подкрепа от американците в неговите преговори за мир с Путин - това би му помогнало много."


Коен заяви, че конгресменът неправилно разбира това, което всъщност руският президент „Владимир Путин вижда като своя собствена историческа мисия", и тя е почти обратното на това, което Шиф му приписва. Според изследователя основната амбиция на Путин е „да възстанови Русия от бедствието, в което тя попадна през 90-те години" след разпадането на Съветския съюз.


Последното нещо, което Путин иска е нестабилност. Той се опитва да изгради икономика у дома и икономически отношения със страни в чужбина, защото вижда това като начин за модернизиране на Русия.


Коен заяви, че в момента Москва е съсредоточена върху връзките с Китай, но Путин би искал да има добри търговски отношения и с Европа, и със САЩ.


„Идеята, че той иска да насърчава раздора в самите страни, с които иска модернизиране на търговските отношения, е просто невежество от страна на Адам Шиф. Тъй като Шиф много говори за Русия, ние чуваме гласа на невежеството, което доминира в голям сегмент на политиците във Вашингтон. "

Станете почитател на Класа