Премиерът на Ирак: «Време е американските войски да си ходят»

След като стана ясно, че САЩ са се възползвали от това, че имат военно присъствие в Ирак, за да извършат убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, без дори да предупредят властите на страната, днес се проведе важно гласуване, на което се взе решение, че САЩ трябва да напуснат Ирак, и да се прекрати коалицията с тях.

 

Иракският парламент гласува за отмяна на споразумението за сигурност със САЩ, изтеглянето на всички чужди войски от страната и прекратяването на американската коалиция в Ирак.

 

 

Според резултатите на гласуването, министерството на външните работи на Ирак ще подаде жалба до ООН за нарушаване на суверенитета на Ирак от страна на САЩ.

Адел Абдел Махди заяви, че Касем Сюлеймани е пристигнал в Багдад по негова покана и е носил послание от иранското ръководство за деескалиране на ситуацията със Саудитска Арабия. Именно тогава, САЩ решават да го убият и Тръмп дава заповед, без да предупреждава Ирак.

Общо иракските парламентаристи гласуваха пакет от шест точки, като всички бяха одобрени:

анулиране на споразумението с международната коалиция в борбата срещу «Ислямска държава»

изискването правителството да спре чуждестранното военно присъствие в страната;
правителството не трябва да допуска използването на въздушно пространство и териториални води от чужденци за военни цели;

Трябва да се гарантира изключителното право на държавата да използва оръжие в рамките на страната;
Министерството на външните работи е длъжно незабавно да изпрати жалба до ООН във връзка със сериозно нарушение на суверенитета на Ирак от САЩ;

Правителството трябва да проведе разследване на американските атаки на най-високо ниво и да докладва резултатите в рамките на седем дни.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа