Командирът на ЛНА Хафтар обяви „джихад за експулсиране на турските войски“

Генерал Халифа Хафтар предупреди, че неговите сили на Либийската национална армия (ЛНА) ще се мобилизират, за да отблъснат всички чуждестранни войници, изпратени в Либия, след като Турция одобри разполагане на войски за подпомагане на съперничещото му правителство в Триполи.


В изявление в петък генералът обеща да "се противопостави и изгони" чуждестранните сили, като посочи Анкара поименно.


"Ние обявяваме джихад и обща мобилизация за противодействие на турската инвазия", каза Хафтар. "Приятелският турски народ трябва да се изправи срещу авантюристите, които принуждават армията им да бъде унищожена в Либия."


Турският парламент в четвъртък даде позволение за разполагане на войници за подпомагане на съюзниците от базираното в Триполи правителство на националното споразумение (GNA), една от фракциите, които се борят за контрол над Либия след свалянето на лидера Муамар Кадафи от САЩ през 2011 г. в операция на НАТО.


Анкара обаче изрази надежда, че разполагането ще бъде ненужно и Хафтар ще спре многомесечната си офанзива над Триполи, започнала през април 2019 г.


Въпреки, че GNA е международно признатото правителство на Либия, по-голямата част от страната се контролира от съперничещото правителство със седалище в Тобрук и войските на ЛНА, лоялни на Хафтар. GNA е ограничена до зоната около оперативната си база в Триполи.


Някои наблюдатели се опасяват, че изпращането на войски може само да влоши въпросите в Либия, тласкайки войната към още по-големи кръвопролития. Страната все още се опитва да се възстанови от отстраняването на Кадафи от властта – извършено от коалиция начело с бившия президент на САЩ Барак Обама - което разпали години на насилствен конфликт, предизвика бежанската криза в Европа и създаде беззаконие, в което процъфтяват терористичните групи.

Станете почитател на Класа