Златото е на път да достигне 2000 долара за унция през 2020 г.

Цените на златото могат да скочат още повече през тази година, като надминат високите постижения през 2019 г., казва пазарният анализатор Фавад Разакзада. Той очакваше благородният метал да достигне 2000 долара за унция.


Цените продължиха да постигат по-високи котировки през последния търговски ден на 2019 г., като златото за доставката през февруари се повиши с около 0,5%, търгувайки над 1525 долара. Жълтият метал достигна най-високото си ниво от септември насам, когато беше около 1540 долара за унция.


„Смятам, че златото ще е много вървежно през 2020 г.", каза Разакзада пред Kitco News, като добави, че дори и кюлчетата да не достигнат прогнозната цена, тя все пак ще се покачва през новата година.


„Техническите перспективи за златото остават растящи, като се има предвид пробивът през лятото на 6-годишната консолидация на 1350 долара и последващата бича консолидация, която наблюдаваме през последните месеци", отбеляза той. "Докато златото държи пробива над $ 1350, дългосрочните технически прогнози ще останат бичи."


Междувременно колумнистът Марк Хълбърт прогнозира, че през тази година цената на златото ще се покачи с повече от 100 долара за унция или с 6,9 процента. Той обаче се съмнява, че ще бие всички рекорди предвид историческите прецеденти, очакванията за инфлацията и сантименталните настроения към златото.


„Онези, които се надяват златото да се покачи през 2020 г. до нови максимуми за всички времена, ще бъдат разочаровани от една средна година, разбира се. Това е така, защото златото ще трябва да се повиши с 30% от сегашните нива, за да постигне максимум за всички времена. Но през следващата година благородният метал все още би бил умен залог ", пише той.


Централните банки по целия свят увеличават своите златни запаси, като репатрират и купуват метала, в опит да диверсифицират националните си резерви на фона на геополитическите рискове. Русия и Китай са от шампионите в тази тенденция, добавяйки съответно 34,9 тона и 21,8 тона към своите запаси през третото тримесечие, според Световния съвет за злато (WGC).

Станете почитател на Класа