Нетаняху приветства въздушната операция, наредена от Доналд Тръмп

 

Тръмп е достоен за уважение, за това че действа решително, със сила и бързина“, заяви той пред репортери преди да отлети от Гърция

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства въздушната операция, наредена от президента на САЩ Доналд Тръмп, която доведе до убийството на командирът от спецчастите „Кудс“ от Иранския ислямски революционен корпус Касем Сюлеймани, извършена в ранните часове на 3 януари, пише вестник The Times of Israel.

„Тръмп е достоен за уважение, за това че действа решително, със сила и бързина“, заяви Нетаняху пред репортери преди да отлети от Гърция към Израел, след срещата за Източносредиземноморския газопровод.
„Ние заставаме изцяло зад САЩ в тяхната битка за сигурност, мир и самозащита“, добави той.

Премиерът още заяви, че „Израел също има правото на самозащита. САЩ също разполагат с това право. Сюлеймани е отговорен за смъртта на невинни американски граждани и много други (хора). Той планираше и други атаки“.

Нетаняху прекрати преждевременно своята визита в Гърция, заради притеснения, че Иран може да реши да отговори на американската атака с удари по Израел. Неговият главен политически опонент, ръководителят на партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц също приветства ударите и заяви, че решението на Тръмп е било смело и е показало силни лидерски качества.

„Убийството на Сюлеймани е съобщение към ръководителите на глобалния тероризъм – и вашите (животи) са заложени“, каза Ганц. Убийството на Сюлеймани според него е било нещо очаквано за всеки, „чиито действия водят до смъртта на невинни, и до дестабилизацията на региона и света“. Ганц добави, че по въпросите за националната сигурност няма такова нещо като „коалиции и опозиция“, препратка към политическата криза в Израел и споровете между него и Нетаняху.

Междувременно министърът на отбраната на страната Нафтали Бенет призова за оценяване на ситуацията в извънредно събрание с ръководството на израелската отбрана в Тел Авив. Все още няма детайли от резултатите от срещата.

Израелските медии информираха, че външният министър – Израел Кац – е решил да увеличи охраната на посолствата и мисиите на страната по света. Други дипломатически институции в Израел също призоваха другите страни по света да направят същото, понеже съществува заплаха за ответни удари от страна на Техеран в целия свят.

Във връзка с настоящите събития беше затворен и ски курорт, близо до сирийската граница с Израел, който по-рано беше обект на ракетни атаки. Израелските сили за сигурност заявиха, че са наредили затварянето на курорта „Връх Хермон“ в Голанските възвишения, във връзка с атаките и убийството на Сюлеймани.

Нетаняху по-рано инструктира министрите от кабинета си да не дават интервюта, свързани с американските атаки. Въпреки това депутати от повечето партии в страната приветстваха ударите и убийството на иранския командир.

Заместник-председателят на „Синьо и бяло“ Яир Лапид заяви, че Сюлеймани е „отговорен за убийствата на хиляди невинни цивилни“.
„Той получи точно това, което заслужаваше“, добави той.

Бившият ръководител на генералния щаб на израелските отбранителни сили и депутат от опозицията Моше Ялон заяви, че след смъртта на Сюлеймани, „света като цяло, както и Близкия изток в частност, е бил освободен от един масов убиец“.

Сюлеймани беше убит в американска ракетна атака по международното летище в Багдад. Там американските ракети са ударили два автомобила, в следствие на което е бил убит командирът, който беше важна фигура за иранската армия и нейните съюзници в Сирия. Други важни фигури от проиранските милиции в Ирак също бяха убити.

Иран се зарече да отговори за американските атаки срещу Сюлеймани, който беше архитект на интервенциите на Техеран в Близкият изток, като напрежението между тях и САЩ продължава да се увеличава.

Смъртта на Сюлеймани представлява сериозна ескалация на конфликта между Вашингтон и Техеран , който води една след друга множество кризи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли своята страна от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. и наложи нови санкции.

САЩ призоваха своите граждани да напуснат Ирак „незабавно“. Американският държавен департамента заяви, че посолството на САЩ в Багдад, което по-рано беше обект на атаки от ирански милиции и протестиращи на 31 декември, е било затворени и дипломатическите услуги са били прекратени на този етап.

Около 5200 американски военнослужещи се намират в момента в Ирак, където те се грижат за тренирането на иракските сили, които все още се борят с останалите членове на „Ислямска държава“.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че Техеран готви „сериозен отговор“ на американските атаки, като нарече Сюлеймани „международното лице на съпротивата“. Хаменей също така обяви тридневен траур заради смъртта на генерала, след което назначи Исмаил Гаани за заместник начело на силите на „Кудс“.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф нарече нападението „акт на държавен тероризъм и нарушение на иракския суверенитет“.

Убийството, и всеки отговор от страна на Иран, могат да предизвикат конфликт, който да обгърне целия регион и да заплаши американските сили в Ирак, Сирия и други страни. През последните две десетилетия, Сюлеймани създаде мрежа от добре въоръжени сили в региона, които имат присъствие навсякъде от южната част на Ливан до границите на Израел.

Въпреки това тази атака може да послужи и като предупреждение, като страховете за пълномащабна война могат да забавят обещаният от Иран отговор.

Пентагона заяви, че Сюлеймани е бил убит, защото е „разработвал активно планове“ за убийството на американски „дипломати и военнослужещи в Ирак и региона“. САЩ също така обвиниха Сюлеймани за бурните протести пред американското посолство в Ирак по-рано. Ь

Атаката на летището също така доведе до смъртта на Абу Махди ал Мухандис, заместник-командир на подкрепяните от иран шиитски милиции в Ирак. Техен говорител заяви по-рано, че в атаката са загинали общо осем души, включително и роднина на Сюлеймани, който остана неназован.

Според иракски източници, Сюлеймани е бил убит след като е слязъл от самолет, в който е пътувал след посещение или в Сирия, или в Ливан. Те говориха при условие за анонимност, тъй като не са имали право да обсъждат с медиите темата.

Убийството обещава да предизвика разрив в отношенията между Ирак и Иран. Багдад е близък съюзник както на Вашингтон, така и на Техеран. Премиерът на Ирак Адел Абдул Махди заяви, че атаката е „агресия“ срещу страната му и „грубо нападение срещу честта на нацията“. Той призова също така за извънредна сесия на парламента, която да вземе нужните мерки за „защита на честта, сигурността и суверенитета“ на Ирак. Тя ще се проведе на 4 януари.

Русия също осъди атаката, а Китай заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от нея. Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че разбира, че „Кудс“ представляват заплаха, но призова за въздържане от бъдещи агресивни стъпки, тъй като „бъдещ конфликт не е в интерес на никого“.

 

 

 

Станете почитател на Класа