Очаква се днес Зоран Заев да подаде оставка

Днес се очаква премиерът на Северна Македония да подаде оставка и да бъде сформирано служебно правителство, което ще управлява до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 април, съобщават местни медии.

До вота се стигна, след като Европейският съюз не даде през октомври дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.

Датата за оставката на правителството на Зоран Заев е известна, още когато миналата година партиите се договориха за предсрочни избори.

 

Очаква се днес Зоран Заев да подаде оставка

 

До последната минута обаче имаше разногласия между управляващия Социалдемократически съюз и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за длъжността министър на вътрешните работи. Зоран Заев още преди нова година заяви, че оставката му като премиер е написана и само чака да бъде внесена в парламента, който според процедурата трябва да я констатира и пада цялото правителство.

В четвъртък лидерът на опозицията Християн Мицкоски номинира Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, специализирал в Софийския университет.

Днес президентът Стево Пендаровски трябва да даде мандат за съставяне на технически кабинет на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз. Спасовски ще бъде вторият служебен премиер на Северна Македония след Емил Димитриев.

Служебното правителство ще управлява 100 дни, както повелява Договора от Пържино. Проучване на обществените нагласи от края на декември показва, че Социалдемократическия съюз на Македония и Зоран Заев се ползват с най-голяма подкрепа в страната.

Станете почитател на Класа