Прогнози за 2020

2019 г. беше променлива година на трескавата политика, пламенна реторика, културни войни и едва избегнати действителни войни. Както изглежда 2020 г. е предвидено да скапе всичко още повече. Ето най-добрите прогнози за новата година.


„Будна" жена-Бонд („Няма време да умра"), ненужни продължения („Лоши момчета за живота", „Новите мутанти"), рестартирания („Остров на фантазиите", „Соник таралежа"), римейки („Мулан", „ Dolittle ') и пре-избиране на Доналд Тръмп в Белия дом, с две думи Новата година ще бъде същата като 2019 г., но на стероиди.


Холивуд продължава своите „политически коректни" усилия да поддържа кинотеатрите празни, докато се удържа на повърхността с преработени произведения, които изобилстват с имената на търговски марки. „Будните" мафиоти в социалните медии ще се почувстват отново овластени, за да дадат допълнителен тласък за отмяна на културата, като насочат пръст към всеки, който се осмели да изкаже мнение не напълно в съответствие с „най-прогресивните" начини за говорене. Плюс това президентските избори ще тласнат политическата реторика на знаменитостите до ново ниво на досадата. Закопчайте коланите.


Икономика: Време на златото, биткойните и неофеодализма
2020 г. е годината, в която доларът губи ролята си на световна резервна валута. Ще видим многополюсен свят от няколко доминиращи валути, като златото ще играе централна роля с все по-високи максимуми спрямо долара. Биткойнът също ще достигне нови максимуми за всички времена, а така нареченият пазар на алтернативни валути (BCH, XRP, ETH, BSV и др.) ще спадне от 32% до под 5%.


През 2020 г. световните централни банки ще продължат да натрупват с трилиони токсични активи и надценявани акции. Глобалните централни банки скоро ще държат повече от 100 процента от световния БВП по своите книжа под формата на неликвидни, неправилно оценени „активи", които никога не могат да бъдат продадени. Лесните пари и липсата на върховенство на закона на финансовите пазари ще доведат до 99-процентова концентрация на световното богатство само у няколко хиляди индивида с преминаването на глобалната икономика към истински неофеодализъм.


Оръжейната надпревара с ново поколение оръжия
Русия и САЩ се оказват в нова надпревара с оръжия, толкова ненужна, колкото и опасна. Наследството от споразуменията за контрол на оръжията от студената война, родени от предишната надпревара над оръжията между САЩ и Съветския съюз, се разрушава от последователни президентски администрации на САЩ, като остава само новото споразумение СТАРТ от ерата на Обама. Но този договор, който поставя ограничения за числеността и състава на руските и американските стратегически ядрени сили, също изтича в началото на 2021 г.


Президентът Тръмп посочи, че по-скоро ще договори ново споразумение, което ще обхваща и стратегическите ядрени сили на Китай. Няма време за договаряне на нов договор преди изтичане на съществуващото споразумение, което кара както САЩ, така и Русия да разработят и разгърнат ново поколение стратегически ядрени оръжия, вече без никакъв контрол и ограничения.


Китай: Хонконгските бунтове се уреждат чрез стимули, а не чрез сила
Хонконгските безредици ще продължат през 2020 г. САЩ ще продължат да дават достатъчно стимули за подхранване на опозиционните сили, така че Хонконг да бъде използван като разменна монета на преговорите за отношенията между САЩ и Китай.


Дори ако Пекин не успее да избере най-желания кандидат на предстоящите избори за законодателен съвет и управител, той няма да изкара на сцената Народоосвободителната армия, защото не всички протестиращи са бунтовници. Пекин също ще трябва да спечели обратно сърцата на всички протестиращи, като създаде благоприятни политики в района на Големия залив. Младежите от Хонконг няма да отхвърлят подобни оферти, тъй като Хонконг ще продължи втора година на рецесия, най-лошата през последните десетилетия. След това ще открият, че хората оттатък река Шенжен също са от кръв и плът, различно от това, което изобразяват западните медии.


Близкия изток: Иран на ръба на войната
Иран ще бъде един от най-зловещите театри в Близкия изток през 2020 г. На 29 декември САЩ удариха пет съоръжения в Ирак и Сирия, свързани с подкрепяната от Иран милиция. САЩ отправиха остро предупреждение, че свръхсилата ще предприеме „допълнителни действия", необходими за самозащита и „възпиране на милиционерските групи от Иран." Освен това възможността за война между Израел и Иран става все по-реална.


Тъй като президентът Тръмп се стреми да бъде преизбран през новата година, гореща война с Иран бъде последното нещо, което му е на ум. Въпреки това, 2020 г. вероятно ще доведе до забележителен конфликт на някакъв етап с участието на Иран..


САЩ: Провален импийчмънт и преизбиране на Тръмп
Въпреки нарастващата икономика и ниската безработица, 2020 г. ще бъде много предизвикателна година за американския народ. Безкрайните усилия от страна на демократите за импийчмънт на Доналд Тръмп ще продължат през пролетта, като утежнят напрежението до точка на кипене. Междувременно поредният вътрешен скандал ще избухне, когато републиканците повдигнат обвинения срещу редица бивши служители на Обама, свързани с 33 000 липсващи имейл съобщения на Хилари Клинтън, както и шпионирането кампанията на Тръмп. По отношение на дългоочакваните президентски избори през 2020 г. Хилари Клинтън ще се изкуши да се включи в надпреварата, тъй като в полето на кандидатите за демократи няма никой, способен да победи Тръмп и има голяма вероятност Тръмп да бъде преизбран благодарение на стабилната икономика.


Русия: Обръща се към Азия, с внимание към Запада
Руската връзка с Азия ще продължи. И ще расте - новият газопровод „Сила на Сибир" и мащабният проект за преработка на газ за 11 милиарда евро в Далечния Изток ще я задвижат допълнително.


Отношенията с ЕС зависят от а) дали Ангела Меркел ще издържи годината (и кой ще я замести, ако не); и б) колко решителен ще бъде Еманюел Макрон в осъществяването на плановете си „да върне Русия обратно в Европа".


Почти пълното мълчание на ЕС, когато САЩ се оттеглиха от Договора за INF, беше странно, като се има предвид, че Западна и Централна Европа толкова много губят от всяка подновена надпревара с оръжия. Ето и пример - невероятно немощният отговор на Германия на американските санкции върху Nord Stream 2. Москва вижда ЕС като васал на САЩ, неспособен да прави своя собствена външна политика. И реакцията на Берлин само потвърди това убеждение.


Всички ще се надяват на мир в източна Украйна. Русия би искала да подобри отношенията с ЕС и да сложи край на (поне някои) санкции.


Кремъл вероятно ще се опита да държи САЩ на разстояние, напълно наясно, че втръсналата теза "Русия плаши" ще бъде използвана за дискредитиране на кандидати за президент, които застрашават интересите на заможните либерали, контролиращи основните медии там.


Ако се избегне някакъв неочакван глобален шок, руският икономически растеж трябва да набере скорост. Гледайте рублата тази година. Недостатъчно докладвана история е нейното покачване през 2019 г. (особено спрямо еврото). Това може да доведе до допълнителни печалби.

 

ЕС: Да се научим да живеем без Великобритания
Един от най-убедителните аргументи за подкрепа на Brexit, от истински интернационалистическа гледна точка, беше, че без Великобритания ЕС ще продължи в по-добра посока, със сигурност по отношение на външната си политика. Обединеното кралство, където влиянието на неоконсерваторите остава много силно, дори след Ирак и Либия, призова ЕС да вдигне оръжейното си ембарго върху сирийските „бунтовници" и също така беше най-ястребната от основните сили на ЕС за санкциониране на Русия. Недостатъкът на Brexit, от гледна точка на Брюксел, е, че третата по големина нетна вноска в бюджета на ЕС напуска, така че тази дупка във финансите ще трябва да бъде покрита след приключване на преходния период. ЕС е изправен пред предизвикателна година, но прогнозите за тотален крах вероятно отново ще се окажат грешни: ЕС просто е твърде голям, за да се провали.

Станете почитател на Класа