Ким: Северна Корея няма да спре ядрената експанзия, но смяната на американското отношение може да направи чудеса

Северна Корея ще продължи да изгражда ядрените си възпиращи средства за противодействие на американската агресия, заяви лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, но степента, до която ще разширява оръжейната си програма, ще зависи от отношението на САЩ.


Обвинявайки Вашингтон в неискреност по отношение на дискусиите относно частичното премахване на санкциите, Ким обяви американските искания за „гангстерски" , тъй като все още не е постигнато споразумение между двете страни.


Колкото повече време прахосват САЩ, каза Ким, толкова повече ще се окажат „безпомощни пред лицето на севернокорейската сила. Пхенян има ново стратегическо оръжие в ръкава си, и изтече времето преди правителството да бъде принудено да предприеме шокиращи реални действия", предупреди той.


Северна Корея няма да поддържа самоналожената си забрана за ядрени и ракетни изпитания с голям обсег на действие, защото САЩ продължават да организират военни учения с Южна Корея.


"КНДР предприе превантивни и решаващи мерки за спиране на ядрените си изпитания и за затваряне на ядрената площадка, с цел изграждане на доверие. САЩ са далеч от това да реагират с подходящи мерки, а и провеждат провокативни военни учения ".


"[Аз] не мога да се откажа от сигурността на нашето бъдеще само заради видимите икономически резултати, заради щастието и комфорта в действителността сега, когато враждебните действия и ядрената заплаха срещу нас се увеличават."


Той също така обеща да "продължи да разработва стратегически оръжия, освен ако САЩ не премахнат враждебната си политика". Ким нееднократно призовава за тотална денуклеаризация, която Вашингтон изисква, но не преди облекченията на санкциите, предвид тежките съдби, сполетели други врагове на САЩ - либийският Муамар Кадафи и иракският Саддам Хюсеин, които се отказаха от оръжията си.


Междувременно САЩ отказаха да обсъждат санкциите, като Държавният департамент потвърди пред корейските медии във вторник, че няма да подкрепи съвместното китайско-руското предложение, разпространено наскоро в Съвета за сигурност на ООН, за премахване на някои от санкциите, задушаващи Север Корея от години, настоявайки, че „Пхенян не само заплашва да проведе ескалирана провокация, но и продължава да поддържа и промотира забранените си оръжия за масово унищожение".


Вашингтон все пак твърди, че е ангажиран с дипломацията – но само при своите условия.

Станете почитател на Класа