Шрьодер: «Ние не сме 51-и щат на САЩ!»

Герхард Шрьодер осъди и остро критикува санкциите на Вашингтон срещу «Северен поток 2», според Die Welt.

«Съединените щати искат да решат с кого да търгуваме, а кого — не. В никакъв случай не трябва да се примиряваме с това. Ние не сме 51-и щат“, припомни бившият канцлер на Германия.

 

 

 

 

Шрьодер нарече санкциите на Вашингтон срещу «Северен поток 2» «безцеремонни» и намесата във вътрешните работи на Германия.

Нещо повече, бившият канцлер на Германия, по собствените му думи, „не е виждал подобна намеса след обединението на Източна и Западна Германия“.

Според Die Welt, Шрьодер e изразил увереност, че скоро руският газопровод ще бъде въведен в експлоатация, въпреки санкциите в САЩ срещу европейски компании, участващи в проекта.

Бившият ръководител на германското правителство смята желанието на Вашингтон да гарантира енергийната сигурност на Европа за предизвикателство.

„Можем ли например да въведем в Бундестага санкции срещу Съединените щати съгласно закона за защита на правата на човека на американско-мексиканската граница? В крайна сметка има причина за това“, предложи германският канцлер Герхард Шрьодер като ответна мярка.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа