Еврейските погроми в Полша

В Израел добре помнят следвоенните погроми над евреите в Полша. През 1946 година след един подобен погром, в Келце, за няколко месеца от страната изчезнали 80 хиляди евреи.

«Погромите, които били в Полша вече след Втората световна война. Искам да припомня това, което казал министърът на вътрешните работи на Полша, когато се обърнали към него, за да бъде спряно това, т.е. да се направи нещо срещу такива погроми, които се извършвали в Полша през 1945-46 години.

Той казал:
«Вие какво, искате да изпратя 15 милиона поляци в лагерите в Сибир ли?»

«Ето такива били настроенията на обикновените поляци спрямо евреите от онова време», разказва Яков Кедми.

Паметниците на съветските войници в Полша се разрушават не защото те уж им напомнят за някакви си окупация. Настоящите радикални националисти най-вече помнят това, че с нацизма без Русия/СССР Европа не би могла да се справи, затова и тя така лесно се предала пред Хитлер.

Подчинила се!

Дори крещяла «Хайл». Очевидно тогавашна Европа, а може би и днешна, споделяла идеологията на нацизма.

Ако не бяха съветските войници, сега претедаращата за правото да декларира за всички универсалните правила на хуманизма Европа, би била континент, носещ имената на лагерите на смъртта «Освиенцим», «Майданек», «Треблинка».

«И в миналото, и сега плашат с Русия — с царска, съветска, със съвременна, нищо не се е променило. Виждам, че в някои страни от Европа се вихри ужасяваща русофобия, антисемитизъм…

Това вече прилича на неонацизъм.

Агресивният насционализъм винаги заслепява, изтрива всички морални граници, застанали на пътя му, не оставя нищо пред себе си. Но в крайна сметка той достига до самите националисти.

И това светът го е виждал нееднократно», подчерта президентът на Русия.

В Полша, където хората на власт са заслепени от желанието да фалшифицират историята, има и такива, които се грижат за гробовете на съветските войници.

А когато в Музея на Втората световна война в Гданск забранили да се пее песента «Темная ночь» от така популярния филм на СССР, обяснявайки, че това било пропаганда на болшевизъм, веднага се намерили полски музиканти, които организирали флашмоб, изпълнявайки песента на два езика.

Опитите да се дехуманизират съветските и руските хора се провалили.

Защото, за щастие, хората, предпочитащи да гледат истината в очите — са болшинство.

Смърт на фашизма!

 

Петя Паликрушева

 

 

Еврейски погром в Келце, Полша, 1946 г.

 

 

Еврейски погром в Келце, Полша, 1946 г.

 

 

Организирано към еврейски погром, Келце, Полша, 1946 г.

 

 

«Майданек»

 

 

Еврейски погром в Келце, Полша, 1946 г

 

Станете почитател на Класа