Русия и Украйна в последната минута сключиха сделка за транзит на газ

Руските и украински държавни енергийни гиганти "Газпром" и "Нафтогаз" постигнаха пробивно споразумение за продължаване на транзита на руски природен газ до европейските страни, чрез украинската тръбопроводна мрежа.


Пакетната сделка, възстанови баланса на интересите между страните, заяви изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милър, отбелязвайки, че руският енергиен гигант "направи всичко възможно и още веднъж доказа, че е отговорен доставчик и надежден партньор. "


Споразумението ще осигури транзита на руски газ по тръбопроводите на украинска територия през следващите пет години, разкри украинският президент Владимир Зеленски и добави, че Киев е готов да получи над 7 милиарда долара от Москва по сделката.


След изтичане на настоящия договор страните ще имат възможност да удължат сделката с още 10 години, пише Зеленски в публикация във Фейсбук.
В съответствие със сделката украинският Нафтогаз ще транзитира 65 милиарда кубически метра руски газ през 2020 г. и 40 милиарда кубически метра годишно през периода 2021-2024 г., потвърди украинският лидер.


Всички правни въпроси, съществуващи между двете компании, са уредени, потвърди в изявление Газпром, като отбеляза, че страните също се споразумяха да не образуват съдебни дела във връзка с транзитния договор от 2009 г., който изтича през януари.


Двете страни подписаха документите в понеделник след маратонски петдневни преговори във Виена, тъй като старото споразумение изтича на 31 декември.


Миналата седмица Русия и Украйна постигнаха „по принцип" споразумение за удължаване на договора за газ и оттогава работят по окончателните документи. Делегациите трябваше да определят как руският Газпром ще си сътрудничи с украинския оператор на националната газова система и как ще бъде организиран транзитът на синьото гориво, както и да се финализира споразумение за отпадане на реципрочните претенции.

Станете почитател на Класа