Ким Чен ун призова за „положителни и офанзивни“ мерки за гарантиране сигурността на Северна Корея

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нареди Пхенян да засили сигурността си, тъй като разговорите със САЩ за денуклеаризация са близо до определения от него краен срок.


Ким заяви на среща на висши служители на Работническата партия, че трябва да се предприемат действия за укрепване на външните работи, както и на оръжейната промишленост и военните сили на страната. Той каза, че политиките ще служат като "положителни и офанзивни мерки за пълно осигуряване на суверенитета и сигурността на страната", съобщи държавната медия KCNA в понеделник.


Преговорите със Съединените щати за ядрената програма на Северна Корея се забавиха през последните месеци, а Пхенян определи краен срок Вашингтон да възприеме по-малко твърд подход по въпроса. Преди коледните празници Ким отправи критично предупреждение към САЩ за получаване на възможни „коледни подаръци".


Съединените щати обещаха да облекчат санкциите в замяна на пълна денуклеаризация - предложение, което Северна Корея категорично отхвърли.
Пхенян предупреди, че може да поеме по нов път, ако преговорите пропаднат. През последните седмици Северна Корея извърши серия ракетни тестове.

Станете почитател на Класа