Иран: „Американците трябва да напуснат региона“

Съвместните военно-морски учения на Техеран с Москва и Пекин изпращат смело послание до Вашингтон и неговите съюзници, да спазват „нежеланите от тях договорености за сигурност", заяви командирът на иранските военноморски сили.


"Ерата на посегателства от американците в региона приключи и те трябва постепенно да напуснат региона", заяви командващият на иранския флот контраадмирал Хосен Ханзади, цитиран от местните медии.


Тристранното военноморско учение се провежда с цел "повишаване на сигурността в региона." Но освен това, то изпрати "изключително важно послание до САЩ и техните съпътстващи атаки", добави висш офицер.


Преди това Иран категорично предупреждаваше заинтересованите от събиране на разузнавателна информация, да стоят далеч от маневрите. Военноморските му сили бяха инструктирани да се прицелят в „каквото и да е шпионско плавателно средство в зоната на военните игри, било то кораби или самолети".


Военноморските учения започнаха в петък в иранския пристанищен град Чабахар на Оманския залив. Те включват редица обучителни мисии, като противодействие на пиратството и спасителни операции.


Напрежението се разрази около водите на Иран по-рано тази година, след като четири търговски кораба, включително два саудитски нефтени танкера, в пристанище Емирати в Оманския залив, бяха засегнати при мистериозно нападение, за което САЩ и техните съюзници обвиниха Иран.


Малко след това други два танкера са били повредени от мини, докато плаваха през Оманския залив, като Иран отново бе обявен за виновник. Позовавайки се на необходимостта от потушаване на „провокативните действия от страна на Иран", САЩ започнаха морска полицейска мисия във водите на Близкия изток, но получиха само ограничена подкрепа сред своите съюзници.

Станете почитател на Класа